Waarom willen steeds meer mensen gasloos wonen?

Er zijn veel redenen om gasloos te willen wonen. Zo kunt u denken aan:

 

  • Duurzaamheid: een aardgasvrije woning die groene stroom gebruikt is veel milieuvriendelijker.
  • Financiën: Gelet op de stijgende gasprijzen wordt een gasloze woning ook financieel steeds aantrekkelijker.
  • Veiligheid: ieder jaar opnieuw vinden er in Nederland verschillende incidenten plaats door gaslekken of doordat gaskranen per ongeluk open blijven staan. Dit risico is met een all-electric woning weg.
  • Gezondheid: koken op gas is een belangrijke bron van fijnstof. Fijnstof is slecht voor de gezondheid, en kan bij slechte ventilatie lang in huis blijven hangen. Koken op een elektrisch kookstel levert minder fijnstof op.
  • Comfort: Een gasloze woning wordt meestal stabieler verwarmd dan een woning die op aardgas verwarmd wordt. Hierdoor schommelt de temperatuur in huis minder. Dit ervaren de meeste mensen als comfortabeler.

Hoe maak je een bestaand huis aardgasvrij?

Stap één is zorgen dat de woning niet te veel warmte verliest. In oudere woningen lekt veel warmte weg doordat er slecht geïsoleerd is. Vooral woningen die voor 1982 gebouwd zijn hebben hier last van. Vaak is het gelukkig wel mogelijk om een woning zeer betaalbaar na te isoleren. Dit kan met spouwmuurisolatie, vloer- of bodemisolatie, dakisolatie en isolatieglas. Jongere woningen zijn vaak al goed geïsoleerd, dus kunnen deze stap (grotendeels) overslaan.

Stap twee: na het isoleren is het zaak om een alternatief voor de CV-ketel te vinden. Er zijn verschillende opties, zo kunt u denken aan (een combinatie van) de volgende installaties:

Door de juiste installatie(s) te plaatsen bent u ook zonder gas verzekerd van een comfortabele woning. Zonneboilers leveren op zichzelf niet genoeg energie om aan de warmtevraag van een huishouden te voldoen, en zijn afhankelijk van de zon. Pelletkachels zijn in stedelijke gebieden vaak niet wenselijk omdat de verbranding van pellets zorgt voor de uitstoot van onder andere fijnstof. Vaak komen wij dan ook uit op een warmtepomp.

In de praktijk is een all-electric warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt meestal de beste oplossing voor bestaande woningen. Er zijn warmtepompen beschikbaar die zelfs bij – 20 graden genoeg warmte leveren om het huis lekker warm te houden. Om een all-electric warmtepomp goed te laten werken moet u vaak wel uw radiatoren vervangen door zogenaamde ltv-radiatoren (ltv = lagetemperatuurs) of vloerverwarming.

Kookt u nog op gas? Dan moet u natuurlijk ook uw gasstel vervangen door een elektrische variant. Hierna kan de gaskraan dan echt dichtgedraaid worden.

Woon ik nog wel comfortabel in een aardgasvrije woning?

Om uw comfort te garanderen is het belangrijk dat gekeken wordt naar hoeveel warm tapwater u nodig heeft tijdens ‘de spits’ (bijvoorbeeld als meerdere gezinsleden na elkaar willen douchen). Ook moet er gelet worden op hoeveel warmte er nodig is om uw huis goed te verwarmen als het buiten (erg) koud is. Bij Susteen houden we in ons advies dan ook rekening met:

 

  • de hoeveelheid warmte die opgewekt moet worden om uw huis bij buitentemperaturen tot  -10 graden Celsius lekker warm te houden;
  • de omvang van uw huishouden (dit zegt veel over uw warm tapwatergebruik);
  • uw voorkeuren en wensen (wilt u uw huis bijvoorbeeld graag snel kunnen opwarmen, of gebruikt u bovengemiddeld veel tapwater omdat u graag wat langer doucht?).

Doordat wij al deze punten meenemen en doorrekenen in ons advies weten wij goed hoeveel warmte een vervanger voor uw CV-ketel precies moet kunnen gaan leveren. Zo kunnen wij u precies vertellen hoeveel u eventueel nog moet na-isoleren, en hoe sterk uw warmtepomp, zonneboiler en/of pelletkachel moeten zijn om u van genoeg warmte te voorzien. Zo krijgt u een oplossing die past bij uw woning én bij u.