Energie besparen: hoe pak ik dat eigenlijk aan?

Een woning kan vaak op veel verschillende manieren duurzamer gemaakt worden. Maar hoe kunt u het beste energie gaan besparen? Wij bieden u op onze website informatie over acht belangrijke, effectieve maatregelen. U kunt hier lezen hoe deze maatregelen werken, wat u ervan kunt verwachten, en wat de voordelen zijn.

Woningisolatie

Energie besparen met isolatie: Vloer- en bodemisolatie

Energie besparen met isolatie: Dakisolatie

Energie besparen met isolatie: (Spouw)Muurisolatie

Energie besparen met isolatie: Isolatieglas/rendementsglas

De goedkoopste en meest duurzame energie is energie die u niet gebruikt. Door uw huis goed te isoleren vermindert u het warmteverlies en hoeft u minder te stoken. Isoleren is dan ook een populaire manier om oudere woningen energiezuiniger te maken. Toch zijn nog steeds veel huizen in Nederland niet optimaal geïsoleerd. Is uw huis voor 1985 gebouwd? Dan is extra isoleren vaak zinvol. Het verschilt per woning welke isolatiemethodes en -producten mogelijk zijn. Of u nou gaat voor isolatieglas, spouwmuurisolatie, of een andere isolatiemaatregel: voor een goed resultaat moet worden gewerkt met methodes en materialen die bij uw woning passen. Ook is het belangrijk dat de isolatie vakkundig wordt aangebracht.

Energieopwekkende en – besparende installaties

Energie besparen met duurzame installaties: Zonnepanelen

Energie besparen met duurzame installaties: Zonneboiler

Energie besparen met duurzame installaties: HR-Ketel

Energie besparen met duurzame installaties: Warmtepomp

Vaak is isoleren de eerste stap naar een duurzamere woning, maar er is natuurlijk nog meer mogelijk. Veel huizen zijn geschikt voor duurzame installaties. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan zonnepanelen en een warmtepomp. Zelfs kleinere aanpassingen, zoals het vervangen van een verouderde vloerverwarmingspomp of mechanische ventilatiemotor, kunnen soms veel energie schelen.

Hoeveel energie kan ik in mijn woning besparen?

De meeste huizen kunnen met de juiste maatregelen een stuk energiezuiniger gemaakt worden. Of u nou vooral geld wilt besparen, uw woning comfortabeler wilt maken, of iets voor het milieu wilt doen: er is vaak veel mogelijk. Door verbeteringen in isolatie en installaties is het zelfs steeds vaker mogelijk om een bestaande woning aardgasvrij of energieneutraal te maken.

Het verduurzamen van een huis is een persoonlijk proces. U zoekt natuurlijk maatregelen die passen bij uw woning, maar u heeft ook bepaalde comfortwensen en een bepaald budget. Wilt u gaan verduurzamen? Dan is het slim om eerst een expert naar de woning te laten kijken. Een energieadviseur kan inschatten welke maatregelen passen bij uw woning én bij u. Met het energieadvies van Susteen wordt u goed op weg geholpen. Zo weet u waar u aan toe bent, en maakt u straks de juiste keuzes voor uw woning én voor uw budget- en woonwensen.