Dakisolatie

Veel daken in Nederland zijn niet voldoende geïsoleerd en laten een hoop warmte uit huis ontsnappen. Dit is natuurlijk zonde van het geld en van de energie. Gelukkig is het vaak mogelijk om isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenzijde van uw dak aan te brengen. Dit kan honderden euro’s per jaar schelen, en verhoogt ook nog eens het comfort in uw woning. Het isolatiemateriaal werkt bij koud weer als een deken, waardoor de woning minder warmte verliest.

Dakisolatie zorgt er natuurlijk voor dat er minde warmte via uw dak verloren gaat, maar wist u dat het isoleren van uw dak nog veel meer voordelen kent? Zo blijft uw huis ‘s Zomers juist langer koel doordat de isolatielaag de warmte van de zon beter buiten houdt. Ook werkt het materiaal waarmee daken worden geïsoleerd vocht- en geluidwerend. Daarnaast kunt u uw (rommel)zolder tijdens de installatie van isolatie gelijk netjes laten afwerken. Zo maakt u van uw zolder een comfortabele en bruikbare woonruimte.

Hoe wordt dakisolatie geplaatst?

Als het mogelijk is wordt dakisolatie aan de binnenzijde van de woning geplaatst, dus tegen het plafond van de zolder of vliering aan. Dit is een goedkope, snelle en effectieve methode om te isoleren. De overlast blijft beperkt doordat het werk binnen een à twee dagen uitgevoerd kan worden. Omdat er alleen aan de binnenkant van de woning wordt gewerkt zijn steigers, hoogwerkers en andere dure hulpmiddelen bijna nooit nodig. Ook biedt het van binnenuit isoleren van uw dak de kans om uw zolder gelijk mooi af te werken.

Indien u van plan bent om vergaand te verduurzamen (energieneutraal) of groot werk aan het dak gepland heeft staan (bijvoorbeeld pannen vervangen) is dakisolatie aan de buitenzijde van uw woning een optie. Deze techniek is iets ingrijpender en kost iets meer, maar kan u ook een hogere isolatiewaarde opleveren.

Kan ik als ik mijn dak laat isoleren nog ergens uit kiezen?

Voor veel oudere woningen is naïsoleren zinvol, zelfs als er al enig (verouderd) isolatiemateriaal aanwezig is. De meest gangbare isolatiemiddelen zijn platen minerale wol (Ecose) of los in te spuiten glaswol (Supafil Timber Frame). De materiaalkeuze is onder andere afhankelijk van het budget en het beoogde bespaarresultaat. Ook het niveau van afwerking kan in samenspraak met u bepaald worden. Dit is vooral afhankelijk van uw woonwensen en budget: wilt u een kale plaatsing van isolatiemateriaal, nette gipsplaten, of een luxe gespoten latex afwerking? Het kan allemaal.

Onze adviseurs kunnen voor u uitzoeken welk isolatieproduct het beste bij uw woning, wensen en budget past. Susteen kan alle gangbare producten en afwerkingen ook bieden.

Wilt u weten of en hoe uw dak kunt laten isoleren?

Platdakisolatie is maatwerk waarvoor u het best direct een aannemer/dakdekker kunt benaderen. Schuine daken zijn makkelijker en goedkoper te isoleren, en gelukkig zijn de meeste daken in Nederland schuin. Onze energieadviseurs hebben ervaring met veel verschillende isolatieproducten en -methodes voor de isolatie van schuine daken. Heeft u een schuin dak? Dan kunnen wij voor u inschatten of er al voldoende geïsoleerd is, en of het mogelijk is om verder te isoleren. Ook kunnen onze adviseurs u informeren en adviseren over de beschikbare producten en methodes. Tijdens een advies aan huis kunt u al uw vragen stellen, en in ons woningverbeterplan leest u precies wat uw mogelijkheden zijn. Ook ontdekt u in ons woningverbeterplan wat dakisolatie u zou kosten en wat het u op gaat leveren.

De voordelen van goede dakisolatie:

  • Door te isoleren lekt er minder energie uit de woning. Hierdoor stookt u minder.
  • Uw woning blijft in de zomer langer koel.
  • Het isolatiemateriaal werkt geluiddempend, waardoor u minder geluid van buiten hoort.
  • Het risico op vochtplekken op zolder wordt een stuk minder.
  • Een geïsoleerde zolder is, als het goed is gedaan, ook gelijk een mooi afgewerkte zolder.
  • Door bovenstaande voordelen verandert uw (rommel)zolder in een bruikbare en prettige woonruimte.

Veelgestelde vragen over dakisolatie:

Bijna alle daken zijn te isoleren. Welk materiaal en welke techniek het beste bij uw wensen passen moet ter plekke nader bepaald worden. Dit hangt grotendeels af van het beoogde resultaat en uw budget.

Om uitsluitsel te kunnen geven moet dit tijdens een inspectie bekeken en bepaald worden. Plaatsing van isolatie is meestal echter mogelijk. Vaak zorgt de vakkundige plaatsing van dakisolatie zelfs voor een aanzienlijke vermindering van vochtproblemen rondom het dak. Zo kunt u vochtplekken op zolder in de toekomst met goede dakisolatie voor zijn.

Van binnen aangebrachte dakisolatie is van buiten de woning niet zichtbaar. Binnen in de woning is de zichtbaarheid afhankelijk van het afwerkingsniveau. Indien u de zolder bijvoorbeeld als opslag gebruikt kunt u ervoor kiezen om de dakisolatie kaal te plaatsen. Met gipsplaten of opspuitbare latexverf kunt u uw zolder echter ook zeer netjes afwerken. In onze ervaring is de ruimte na isolatie zelfs een stuk netter afgewerkt dan voorheen.

Bij isolatie van de buitenzijde van uw dak wordt als het ware een extra schil aangepakt. Dit kan netjes afgewerkt worden met een dakbedekking die bij uw woning past.

In de gemiddelde woning is dakisolatie inclusief afwerking meestal binnen twee dagen geplaatst. U zit dus zeker geen weken in de herrie/rommel, maar krijgt slechts enkele dagen werklui over de vloer. Hierna kunt u gelijk genieten van uw getransformeerde zolder!

Jazeker. Ook een onverwarmde en/of ongebruikte zolder zorgt vaak voor veel warmteverlies. Het kan soms gunstig zijn om in samenspraak te bepalen niet de zolder zelf, maar zoldervloer/vliering te isoleren. Dit is afhankelijk van uw (beoogde) gebruik van de zolder en de isolatiemogelijkheden die de zoldervloer/vliering bieden.

De prijs van dakisolatie wordt bepaald door de beoogde isolatietechniek, het materiaal, en het afwerkingsniveau. Het isoleren van een dak kost doorgaans tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter.

Wij kunnen u een gedetailleerde kostenindicatie geven nadat wij uw wensen met betrekking tot isolatiewaarde en afwerkingsniveau hebben gehoord.