Gevelisolatie

Het isoleren van de muren van een woning is vaak een van de meest efficiënte manieren om uw energieverbruik stevig te reduceren. De gerealiseerde besparing varieert van zo’n 6 tot 10m3 aardgas per vierkante meter geïsoleerde gevel. Dit staat gelijk aan zo’n 10% van de totale gasbehoefte voor geschakelde woningen tot wel 25% bij vrijstaande huizen. Hiernaast woont u gelijk een stuk prettiger: De buitenmuren voelen warmer aan en uw huis wordt een stuk minder gehorig.

Hoe wordt een gevel geïsoleerd?

Er zijn verschillende technieken om uw gevel te isoleren. Onze voorkeur gaat bijna altijd uit naar het isoleren van de spouwmuur. De spouw is een lege ruimte tussen de lagen van een dubbele buitenmuur in. Spouwmuurisolatie is een goedkoop middel dat snel en gemakkelijk geplaatst wordt. Vaak is installatie van buitenaf mogelijk en kan het werk binnen één dag gedaan worden. Het uiterlijk van de woning blijft onveranderd.

 

De meeste (naoorlogse) woningen zijn dubbellaags gemetseld en hebben een spouw. Deze ruimte zorgt dat uw woning minder vochtig en minder gehorig is. In veel wat oudere woningen is deze spouw nog niet geïsoleerd. Zonde, want het isoleren van de spouw zorgt ervoor dat uw muren extra vocht- en geluidswerend worden. Ook kunt u met spouwmuurisolatie fors op de stookkosten besparen.

Spouwmuurisolatie | Susteen

Kan mijn spouwmuur geïsoleerd worden?

Zeer oude woningen (rond of voor 1920 gebouwd) zijn meestal enkellaags gemetseld en hebben dus geen tussenruimte in de buitenmuur. Ook is er soms wel een spouw, maar biedt deze niet genoeg ruimte of de spouw is te zwaar vervuild voor succesvolle isolatie. Door met een endoscoop in de muur te kijken kan een energieadviseur gemakkelijk ontdekken of uw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie.

 

Blijkt spouwmuurisolatie niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat er geen spouw aanwezig is of omdat de spouw vervuild is? Er zijn alternatieven. Zo kan buitengevelisolatie of binnenisolatie met behulp van voorzetwanden soms interessant zijn. Deze vormen van gevelisolatie zijn wel ingrijpender, en verdienen zichzelf daardoor minder snel terug.

Niet alle spouwmuurisolatie is hetzelfde!

Er zijn tal van isolatiemiddelen beschikbaar voor uw muren. Isolatiemateriaal kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van duurzaam glaswol, kunststof parels (EPS), PUR-schuim, of speciaal ontwikkelde wandisolatieschuimen (UF-schuim/Aminotherm). Welk product voor u aantrekkelijk is hangt af van verschillende factoren. We letten bijvoorbeeld op het woningtype, op de staat van de muren, op uw bijkomende (comfort)wensen en op de beschikbare financiën. Onze adviseur kan snel en gemakkelijk vaststellen welk product bij uw woning past. Ook kunnen wij de plaatsing van ieder gangbaar materiaal regelen.

Er zijn verschillende vormen van muurisolatie. Spouwmuurisolatie is vaak de meest aantrekkelijke optie. | Susteen

Ontdekken wat gevelisolatie voor uw woning zou kunnen betekenen?

Wilt u weten of uw woning een (lege) spouw heeft, en of deze geschikt is voor isolatie? Onze adviseurs kunnen dit voor u uitzoeken. Zij inspecteren de spouw met een endoscoop, en nemen gelijk gegevens op over de spouwdiepte en de staat van de spouw. In uw persoonlijke woningverbeterplan ontdekt u vervolgens of uw spouw geïsoleerd kan worden, welk materiaal bij uw woning past, wat isolatie u zou kosten en wat het voor besparing oplevert.

De voordelen van spouwmuurisolatie op een rijtje:

  • Uw gasverbruik vermindert aanzienlijk.
  • De buitenmuren worden comfortabeler en warmer.
  • Uw woning wordt stiller door de geluiddempende werking van het isolatiemateriaal, u heeft minder last van (verkeers)geluid van buitenaf.
  • Tocht en vocht komen uw huis minder makkelijk in.
  • Spouwmuurisolatie rendeert vaak bijzonder goed, in sommige gevallen is de investering zelfs al in 4 jaar terugverdiend.
  • Het uiterlijk van uw woning verandert niet door spouwmuurisolatie.
  • De plaatsing van spouwmuurisolatie is gemakkelijk en snel: veelal van buitenaf en binnen één dag.

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie:

Dit ligt aan meerdere factoren. Allereerst moet er een spouw aanwezig zijn. Soms zijn zeer oude (begin 20e eeuw en eerder) woningen namelijk enkellaags opgemetseld. Als er een spouw is moet er onder andere gekeken worden of deze niet te vervuild is, of er genoeg ruimte is, en of de muur nog in een goede staat is. Dit alles kan simpel en snel bekeken worden door onze adviseur. Dit gebeurt via een endoscopisch onderzoek. Soms kan een spouw niet geïsoleerd worden zonder de muur te beschadigen, zoals bij woningen die geschilderd zijn met een dampdicht systeem of woningen met veel geglazuurde stenen. Ook hier let de adviseur op.

Indien spouwmuurisolatie niet mogelijk is kunnen voorzetwanden of gevelisolatie soms een alternatief bieden.

De spouw wordt geïsoleerd door kleine gaatjes in het metselwerk te boren en hier vulmateriaal in te spuiten. Dit gebeurt indien mogelijk vanaf de buitenzijde van de woning. Zo heeft u amper last van de werkzaamheden. Naderhand worden de gaatjes weer netjes afgedicht en ziet u nagenoeg niets meer van de werkzaamheden.

Dit kan afhankelijk van het type muur, uw wensen en uw budget verschillen. Zo kan duurzaam glaswol worden ingespoten, maar ook polystyreen (EPS parels), PUR, of speciaal ontwikkelde spouwschuimen (UF-schuim/Aminotherm) worden gebruikt. De eigenschappen en voordelen van ieder materiaal zijn bekend bij onze adviseurs, die u kunnen helpen de juiste keuze te maken.

Qua effect wel, qua kosten en overlast niet! Spouwmuurisolatie wordt meestal vanaf de buitenzijde van de woning aangebracht. Vaak worden de werkzaamheden binnen één werkdag uitgevoerd. Hierdoor ervaart u amper overlast en blijven de kosten laag, terwijl u wél flink gaat besparen!

In de regel wordt spouwmuurisolatie eenmalig voor de resterende levensduur van een woning aangebracht. Indien u sterk verouderde of verzakte spouwmuurisolatie hebt kan dit echter meestal wel worden bijgevuld of vervangen. Dit brengt echter wel extra werk en dus kosten met zich mee, en de besparing valt vaak lager uit. Het nut hiervan moet dus per situatie worden afgewogen.

Vroeg of laat zal een buitenmuur dusdanig verweerd raken dat weersinvloeden van buitenaf in de poriën dringen. Slagregens, sneeuwval en vorst hebben effect op de baksteen. Hoewel het meeste vocht aan de buitenzijde weer zal opdrogen of verdampen bereikt zeker 10% de spouwruimte. In de spouwruimte is het de bedoeling dat vocht verdampt door ventilatie of afvloeit via de openingen aan de onderzijde van de buitenmuur. Spouwmuurisolatie is doorgaans niet vocht opnemend, en vormt dus een extra barrière richting de binnenmuur. Zo krijgt vocht langer de tijd om af te vloeien. Spouwmuurisolatie verbetert dus de vochthuishouding van uw spouw. Ook houdt het extra isolatiemateriaal tocht tegen. Zo wordt de lucht in uw woning droger en gezonder, en het leefklimaat prettiger.

Soms is het mogelijk om met voorzetwanden uw muren via de binnenzijde te isoleren, of om uw buitengevel te bekleden. Dit zijn echter duurdere en complexere technieken. Ook moet u er rekening mee houden dat deze opties invloed hebben op het uiterlijk van uw woning en/of uw leefruimte. Deze vormen van muurisolatie kunnen echter wel interessant zijn bij een wens tot vergaande verduurzaming of indien er geen geschikte spouw aanwezig is.

Wij kunnen inschatten of voorzetwanden en/of gevelisolatie voor u een zinvol alternatief zijn.

Het vullen van de spouw is zeer effectief en erg goedkoop! Doorgaans kost isolatie van de spouw tussen de 20 en 30 euro per vierkante meter. Doordat spouwmuurisolatie u een forse besparing op uw energierekening oplevert verdient deze maatregel zich vaak al binnen 4 à 6 jaar terug.

 

Voorzetwanden en gevelisolatie zijn vele malen duurder. Vaak ligt de terugverdientijd boven de twintig jaar. Deze maatregelen zijn daardoor slechts in enkele gevallen economisch interessant. Soms zijn deze vormen van muurisolatie wel aantrekkelijk voor mensen die gasloos of energieneutraal willen wonen, of voor mensen die vooral vanuit milieu- of en/comfortoverwegingen willen isoleren.