HR-ketels

Het is vaak slim om een wat oudere ketel die op zich nog goed werkt toch al te vervangen door een nieuwer, veel zuiniger model. CV-ketels zijn in de laatste decennia zoveel zuiniger geworden dat de investering door lagere stookkosten vaak snel terugverdiend is. Het installeren van een goede nieuwe HR-ketel is een van de minst ingrijpende verduurzamingsopties. Doorgaans verloopt vervanging van uw huidige ketel binnen een dagdeel.

Waardoor zijn moderne HR-ketels zo zuinig?

Tegenwoordig is de standaard op het gebied van CV-ketels de HR-ketel. HR-ketels zijn verwarmingsketels op aardgas, en daarmee in principe niet heel anders dan traditionele CV-ketels. HR-ketels halen door het gebruik van slimme, nieuwe verwarmingstechnieken echter een veel hoger rendement dan de traditionele ketels. Zo wordt tegenwoordig bijvoorbeeld energie gewonnen uit de waterdamp van rookgassen. Voorheen ging deze energie verloren.

 

Ook kunnen nieuwe ketels steeds beter ‘moduleren’: ze passen hun verwarmingsstand aan aan de actuele energiebehoefte. Op momenten dat uw energiebehoefte laag is schakelen moderne ketels veel verder terug in hun verbruik dan oudere varianten. Hierom is het belangrijk om voor een optimale besparing ook goed te kijken naar het minimumvermogen van een nieuwe ketel.

HR-ketel icon

Welke HR-ketel heb ik nodig?

Er zijn veel factoren die de ene HR-ketel beter maken voor de specifieke condities van een huishouden dan de andere. Zo produceert de ene ketel veel sneller warm water dan de ander, en kunnen sommige ketels een veel hogere piekbelasting aan dan anderen.

 

Wij kunnen u over een groot aantal HR-ketels van verschillende merken adviseren en kunnen deze eventueel ook aanbieden. Al de ketels die wij in onze adviezen opnemen zijn zeer zuinig. Zo kunnen wij u bijvoorbeeld adviseren over de ketels van Intergas (HRE, HReco), Nefit (Topline, Proline), of Remeha (Avanta). Er zijn echter nog veel meer opties. Onze adviseurs kunnen u precies vertellen welke ketel het beste bij u past.

Remeha HR-ketel. | Susteen

Intergas HR-ketel | Susteen

HR-ketel van Nefit | Susteen

Informatie en advies over de juiste ketel voor uw woning?

Is uw ketel toe aan vervanging, en wilt u weten welke ketel past bij uw woning en gezinssamenstelling? Onze adviseurs zijn bekend met verschillende merken en kunnen voor u berekenen welke ketels uw woning zuinig en comfortabel verwarmen. Ook kan de adviseur u informeren over alternatieven zoals een hybride of all-electric warmtepomp, of bijvoorbeeld over de koppeling van uw ketel met een zonneboiler.

De voordelen van een goede HR-ketel:

  • Een goede ketel levert een forse energiebesparing ten opzichte van traditionele CV-ketels door slimmer en efficiënter gebruik van gas.
  • HR-ketels zijn erg gemakkelijk en snel te plaatsen.
  • De betere HR-ketels zijn vaak goed te combineren met duurzame installaties zoals een zonneboiler of een warmtepomp. Zo creëert u makkelijk een zeer duurzaam systeem van energiebesparende en -opwekkende installaties.

Veelgestelde vragen over HR-ketels:

Indien u een conventionele CV-ketel of een sterk verouderde HR-ketel heeft is vervangen zeker niet zonde! Net als met bijvoorbeeld wit- en bruingoed is tijdig vervangen vaak goedkoper en milieuvriendelijker. De nieuwste HR-ketels zijn zo zuinig dat ze u vele kubieke meters gas en honderden euro’s per jaar kunnen besparen. Zo verdienen HR-ketels zichzelf snel terug.

Sommige installateurs verdienen goud geld aan de onderhoudscontracten voor verouderde ketels. Laat u niets wijsmaken en laat een adviseur uitzoeken of uw ketel niet toe is aan vervanging! Sneller vervangen is soms beter voor het milieu én voor uw portemonnee.

Er zijn veel factoren die de ene HR-ketel beter maken voor de specifieke condities van een huishouden dan de andere. Zo produceert de ene ketel veel sneller warm water dan de ander, en kunnen sommige ketels een veel hogere piekbelasting aan dan anderen. Een vakkundig expert zal u precies kunnen vertellen welke ketel het beste bij u past.

Het Gaskeur HR-label verdeelt HR-ketels in drie categorieën:

  • HR 100, met een rendement van ten minste 100%
  • HR 104, met een rendement van ten minste 104%
  • HR 107, met een rendement van ten minste 107%.

Anders dan conventionele gasketels winnen HR-ketels ook energie door condensatie van de waterdamp in rookgassen. HR-ketels ”renderen boven de 100%” omdat bij de gehanteerde definitie deze energieverliezen door afvoer van verbrandingsgassen niet in het rendement worden meegerekend.

De CW-klasse is een label waaraan af te leiden valt hoeveel liter warm tapwater er door een HR-ketel kan worden geleverd is en voor welke toepassingen dit volstaat. De klassen lopen van CW1 tot en met CW6. Hoe hoger het getal, hoe sneller de CV ketel warm water kan leveren aan de badkamer/keuken, en hoe meer er geleverd kan worden. Zo levert een CW1_ketel rond de 2,5 liter water op 60 graden Celsius per minuut maar een CW6_ketel wel 12 liter.

Welke klasse u nodig heeft ligt aan uw gezinssamenstelling, uw leefstijl, en uw comfortwensen. Onze adviseur kan uw wensen matchen met de juiste HR-ketel.

Veelal worden online HR-ketelprijzen getoond die exclusief installatie, bijbehorende materialen etc. zijn. In het geval van een HR-ketel maken deze kosten een aanzienlijk deel van de prijzen uit. Aanbieders die deze kosten er niet bij zetten bieden u dus een vertekend beeld, en vaak zal u schrikken van hun uiteindelijke all-in prijs.

Een goede ketel inclusief plaatsing heeft u doorgaans voor tussen de 1700 en 2200 euro, afhankelijk van het model/type. Soms is meerwerk (verplaatsing van de ketel, het vervangen van een rookgaskanaal e.d.) wenselijk of zelfs noodzakelijk, in dit geval worden de kosten wat hoger.

Doordat HR-ketels erg veel invloed hebben op uw energiebehoefte is een goede ketel een investering die vaak snel terugverdiend is.