Isolatieglas

Isolatieglas is glas dat beter isoleert dan traditioneel enkel glas. Veel mensen kennen isolatieglas vooral als ”dubbel glas”. Er bestaan echter veel meer opties: zo is er traditioneel dubbel glas, maar ook HR-glas, driedubbel glas, of bijvoorbeeld voorzetramen. Al deze vormen van isolatieglas zorgen voor minder koudevallen en tocht in uw woning, en voor minder energieverlies. Isolatieglas heeft daarnaast een geluiddempende werking: uw huis wordt minder gehorig. Ook heeft u met dubbelglas minder last van condensvorming aan de binnenzijde van uw ruiten.

Hoe wordt isolatieglas geplaatst?

Uw glas vervangen voor een beter isolerende variant hoeft niet heel duur te zijn. Vaak kan er in bestaande kozijnen nieuw isolatieglas geplaatst worden. Over het algemeen zullen wij u indien dit mogelijk is HR++-glas aanraden, het beste dubbelglas op de markt. Zo worden uw ramen snel en relatief goedkoop vervangen. Onze adviseurs kunnen snel voor u inschatten of het mogelijk is om isolatieglas in uw bestaande kozijnen te plaatsen.

De kozijnen moeten voor deze verduurzaming vaak wel enigszins aangepast worden: de ruimte waarin het glas bevestigd zit (de ”sponning”) moet vaak wat breder uitgefreesd worden. Bij ramen die open kunnen zijn soms ook nieuwe scharnieren nodig om het extra gewicht van dubbel glas te dragen. Voor een goede glaszetter is dit aanpassingswerk meestal snel en simpel uit te voeren.

Welk isolatieglas past bij mijn huis?

Meestal is standaard HR++-glas de meest voor de hand liggende keuze bij woningverduurzaming. Dit glas levert een goede isolatie en een serieuze comfortwinst op terwijl de kosten beperkt blijven doordat HR++-glas meestal in de bestaande kozijnen kan worden geplaatst. Toch zijn er ook zat redenen te bedenken om in specifieke gevallen voor andere soorten isolatieglas te kiezen.

Ambieert u een vergaande verduurzaming van uw huis, bijvoorbeeld tot gasloos of energieneutraal? Of zijn uw kozijnen toch al aan vervanging toe? Dan kan driedubbel glas inclusief nieuwe kozijnen interessant zijn. Bij zeer oude panden kan zogenaamd monumentenglas het unieke karakter van uw woning behouden. Heeft u lage kozijnen of glazen deuren? Hiervoor bestaat speciaal veiligheidsglas. Dit is glas dat de risico’s op verwondingen bij ongelukken aanzienlijk verkleint.

De adviseurs van Susteen kunnen goed voor u inschatten welke mogelijkheden het beste bij uw ambities en budget passen. Wij bieden alle gangbare oplossingen aan. Voor complexe maatwerkoplossingen koppelen wij u waar mogelijk aan de juiste specialist.

Meer informatie en advies over isolatieglas?

Wilt u weten of het mogelijk is om uw isolatieglas in uw bestaande kozijnen te plaatsen? Of zoekt u informatie over de kosten en voordelen van het vervangen van uw enkel glas door HR++ glas? Onze adviseurs kunnen u precies vertellen wat er zoal mogelijk is. In uw energieadvies leest u vervolgens hoeveel isolatieglas u ongeveer gaat kosten, en hoeveel energie u ermee kunt besparen.

De grootste voordelen van isolatieglas:

  • Uw energieverbruik neemt aanzienlijk af door verbeterde isolatie.
  • Uw woning blijft in de zomer koeler.
  • Door de geluiddempende werking van isolatieglas heeft u stukken minder last van (verkeers)geluid van buiten uw woning.
  • Tocht en koudeval verdwijnen.
  • Er ontstaat veel minder condens op de binnenzijde van de ramen.

Veelgestelde vragen over isolatieglas:

Nee, als u enkel glas of verouderd dubbel glas heeft is vervangen vaak voordeliger. Doordat dubbel glas doorgaans in bestaande kozijnen past is de investering vaak gering. Hiernaast bespaart u direct aanzienlijk op uw gasverbruik met nieuw HR++ glas. Als u bijvoorbeeld 20 m2 enkel glas bijvoorbeeld vervangt door HR++ glas verstookt u vaak al snel zo’n 400m3 gas minder per jaar. Ook als u momenteel verouderd dubbel glas heeft kan HR++ glas nog een groot verschil maken. De besparing compenseert vaak al snel de kosten van vervanging, zelfs als uw huidige ramen het einde van hun levensduur nog niet bereikt hebben.

Jazeker. Zo kan goed HR++ glas wel 2,5 keer beter isoleren dan traditioneel dubbelglas (en zelfs 5 keer beter dan enkelglas). Susteen werkt in de regel altijd met goed HR++ glas. HR+++ glas of andere oplossingen kunnen in bepaalde situaties, zoals bij energieneutraal wonen, nodig zijn.

Het is wel iets ingewikkelder dan dat. HR isolatieglas bestaat uit twee of drie bladen blank glas, waarvan er één bekleed is met een dunne transparante en blanke warmtereflecterende metaallaag. De moderne coatings zijn zo goed als 100% helder en kleurloos. De ruimte tussen de bladen, de zogenaamde spouw, is gevuld met een edelgas als argon of krypton en kan in dikte variëren.

Wanneer u lage kozijnen of glazen deuren heeft adviseren wij doorgaans veiligheidsglas. Dit is glas dat minder gevaarlijk is wanneer het onverhoopt breekt. Ook kunt u natuurlijk zelf uw voorkeur voor dit glas uitspreken.

Soms zijn er extra voorwaarden voor monumentale panden, bijvoorbeeld met betrekking tot de uitstraling van de woning. Dit is na te gaan bij de gemeente. Vaak biedt monumentenglas een uitkomst. Dit isolatieglas is met het monumentale karakter van oude panden in het achterhoofd ontwikkeld. Wij kunnen hierin niet altijd alles zelf leveren, maar brengen u in deze gevallen in contact met de juiste specialist.

De door ons geprefereerde optie, HR++-glas, kost doorgaans tussen de 150 en 300 euro per vierkante meter. Extra mogelijkheden zoals het vervangen van kozijnen en veiligheidsglas veroorzaken het grote verschil tussen de minimum- en maximumprijs. Deze meerprijs wordt vaak wel gecompenseerd door bijkomende voordelen (bijvoorbeeld veiligheid, noodzakelijk onderhoud aan de woning).

Glas wordt soms tegen bodemprijzen aangeboden. Het ene isolatieglas is echter het andere niet! De isolatiewaarde van iets duurder glas is vaak aanzienlijk beter waardoor u de meerprijs binnen korte tijd vanzelf terugverdient.