Vloerisolatie en bodemisolatie

In veel huizen gaat onnodig veel warmte via de vloer verloren. Vooral in woningen die voor 1983 gebouwd zijn is dit een probleem. In deze huizen is tijdens de bouw namelijk geen of bijna geen vloerisolatie gebruikt. En dat terwijl u met vloerisolatie fors op de energierekening kunt besparen. Daarnaast voelt een ongeïsoleerde vloer ook nog eens koud aan, wat niet erg comfortabel is. Gelukkig kunnen bijna alle vloeren in oudere woningen geïsoleerd worden met vloer- of bodemisolatie. Het isoleren van de vloer is een goede manier om uw vaste lasten te verlagen en uw woning comfortabeler te maken.

Is mijn huis geschikt voor vloer- of bodemisolatie?

Heeft u een woning die voor 1983 gebouwd is? Dan is de kans groot dat er nog geen vloerisolatie is aangebracht. En dat terwijl de meeste huizen wel gewoon een kruipruimte hebben. Gelukkig zijn er veel verschillende oplossingen waardoor de meeste kruipruimtes alsnog geïsoleerd kan worden. Om te bepalen welke oplossing het beste bij uw woning past moet er op verschillende punten worden gelet, zoals:

 

 • Is de kruipruimte makkelijk te betreden?
 • Hoe hoog is de kruipruimte?
 • Waarvan is de vloer gemaakt? Is het een betonnen of een houten vloer?
 • Is de kruipruimte vochtig, of misschien zelfs nat?

 

De antwoorden op deze en nog meer vragen bepalen samen welk isolatiemateriaal het beste resultaat voor uw huis biedt.

Een houten vloer? Beton? Of een ander materiaal? En is de kruipruimte droog, vochtig, of staat er een laagje water? Isolatie is meestal mogelijk, maar de manier waarop geïsoleerd wordt hangt af van verschillende factoren.

Op wat voor manieren kan mijn vloer geïsoleerd worden?

Afhankelijk van de omstandigheden kan gekozen worden voor vloerisolatie of voor bodemisolatie. Vloerisolatie wordt op hoogte, direct onder de vloer, aangebracht. Vloerisolatie heeft de voorkeur omdat dit beter isoleert dan bodemisolatie.

 

Is de kruipruimte slecht of niet te betreden, ondiep, of erg vochtig? Dan is bodemisolatie een goed alternatief. Bodemisolatie bestaat uit isolerend materiaal dat los op de bodem van de kruipruimte wordt gestort. Hierdoor kan het vaak worden toegepast in gevallen waar vloerisolatie niet mogelijk is. Soms kan zelfs een niet begaanbare kruipruimte (van buitenaf) geïsoleerd worden met bodemisolatie.

 

Zowel vloerisolatie als bodemisolatie zijn meestal snel en gemakkelijk geplaatst. Meestal worden de werkzaamheden binnen één dag uitgevoerd.

Welke isolatiematerialen zijn er beschikbaar?

Voor zowel vloerisolatie als bodemisolatie zijn meerdere materialen en producten beschikbaar. Er is redelijk wat verschil in efficiëntie, prijs, en functie van de verschillende types vloer- en bodemisolatie. Wij kunnen u over veel verschillende isolatiematerialen adviseren, die ieder zo hun eigen eigenschappen en voordelen hebben. Aan de hand van uw woning én uw wensen bepalen we welke oplossing voor u het beste resultaat biedt. Voor vloerisolatie adviseren wij vaak de volgende materialen:

 

 • Minerale wol (Glaswol, Ecose of Jetspray)
 • Isolatiedekens bestaande uit lagen aluminium- en noppenfolie (PIF)
 • Reflecterende thermokussens van aluminiumfolie (Tonzon)
 • Watergedragen isolatieschuim (Icynene)

 

Soms zijn voor de plaatsing van vloerisolatie enkele kleine aanvullende maatregelen nodig. Zo kan een bodemfolie in de kruipruimte worden gelegd. In bepaalde gevallen is het daarnaast verstandig om extra ventilatieroosters te plaatsen. Zo kunnen vochtproblemen voorkomen en vaak zelfs verholpen worden.

 

Is vloerisolatie niet mogelijk in uw kruipruimte? Grote kans dat bodemisolatie wel kan. Wij adviseren in dit geval producten die zijn gemaakt van polystyreen. Dit materiaal is relatief goedkoop, en het isolatiemateriaal wordt makkelijk aangebracht. Er zijn twee bekende opties:

 

 • EPS Isolatiechips
 • EPS Isolatieparels

 

De chips zijn iets goedkoper, maar isoleren ook minder goed. De parels leveren een iets hogere besparing op. Sommige partijen adviseren ook nog steeds isolatie met schelpen. Dit is een optie die wij in alle gevallen afraden. De isolatiewaarde van schelpen is zeer beperkt, en uw kruipruimte wordt door de schelpen compleet onbegaanbaar. Het isoleren van de kruipruimte met schelpen is dan ook zonde van uw geld, en van uw woning. Bodemisolatie met producten van polystyreen is betaalbaar, veilig, en stukken effectiever.

Wat zijn de voordelen van het isoleren van de kruipruimte?

Het isoleren van de kruipruimte levert u een forse besparing op uw energierekening op. Milieucentraal schat deze besparing op zo’n 160 tot 320 euro per huishouden per jaar. De precieze besparing is natuurlijk afhankelijk van uw woning, maar ook van de samenstelling van uw huishouden en van uw stookgedrag.

 

In ons advies houden we natuurlijk rekening met uw woning, maar ook met uw huidige energieverbruik. Nadat bepaald is welk isolatiemiddel het beste bij uw woning past kunnen wij dan ook voor u berekenen hoeveel u met vloer- of bodemisolatie gaat besparen. Een geïsoleerde kruipruimte biedt naast een lagere energierekening trouwens ook nog veel andere voordelen:

 

 • De vloer voelt warmer aan, en wordt daardoor comfortabeler.
 • U heeft minder last van schadelijk en ongezond optrekkend vocht in uw woning.
 • Een geïsoleerde vloer dempt beter, waardoor ook de akoestiek in de woning kan verbeteren.
 • Het leidingwerk in de kruipruimte gaat veel langer mee door een betere vochtregulatie.
 • Wilt u binnenkort vloerverwarming laten plaatsen? Dan is een goed geïsoleerde vloer een must om verspilling te voorkomen.

 

Om het best mogelijke resultaat te behalen is het natuurlijk wel belangrijk dat het juiste materiaal geplaatst wordt. Ook de dikte van de isolatielaag moet kloppen om het gewenste effect te bereiken.

Precies weten of en hoe uw vloer het best geïsoleerd kan worden?

De adviseurs van Susteen zijn bekend met alle gangbare isolatieproducten. Zij kunnen tijdens een inspectie van uw woning precies bepalen hoe uw vloer het beste geïsoleerd kan worden. In ons advies leest u vervolgens precies wat de te verwachten investering is én wat u gaat besparen.

De belangrijkste voordelen van vloer- en bodemisolatie:

 • De energierekening daalt aanzienlijk.
 • Uw vloer voelt enkele graden warmer aan.
 • Vloerdemping verbetert de akoestiek in huis.
 • Er trekt minder vocht uit de kruipruimte op in de woning.
 • Leidingwerk in de kruipruimte gaat stukken langer mee.

Veelgestelde vragen over vloer- en bodemisolatie:

Is uw woning voor 1983 gebouwd? Dan is er bij de bouw waarschijnlijk nog geen vloerisolatie toegepast. Heeft de woning een kruipruimte? Dan zijn er meestal mogelijkheden. Bijna alle huizen met ongeïsoleerde kruipruimte kunnen namelijk met vloer- of bodemisolatie nageïsoleerd worden.

 

Isoleren gaat niet als een woning geen kruipruimte heeft, of als de kruipruimte minder dan 20cm hoog is. Is er wel een kruipruimte, maar is deze niet toegankelijk? Dan is het soms mogelijk om bodemisolatie vanaf de buitengevel in te spuiten.

Dit ligt aan veel verschillende factoren. Is uw vloer van hout of van beton? Hoe hoog is de kruipruimte? Is de kruipruimte vochtig, of is deze droog? En welk budget is er beschikbaar? Een adviseur kan u precies vertellen welke oplossing het beste past bij uw woning en uw wensen.

Er zijn veel materialen mogelijk. Vloerisolatie kan onder andere bestaan uit gerecycled materiaal en glaswol, aluminiumfolie, noppenfolie, PUR-schuim of watergedragen schuim. Welk materiaal het beste bij uw woning past is afhankelijk van verschillende factoren.

Moderne bodemisolatie wordt meestal gemaakt van polystyreen. Isolatieproducten van dit materiaal kunnen vaak makkelijk in vochtige en/of ondiepe kruipruimtes worden ingespoten. Ook werken producten van polystyreen vochtregulerend.

Sommige mensen isoleren de bodem van hun kruipruimte met schelpen. Wij raden dit af omdat de isolatiewaarde zeer beperkt is en omdat de kruipruimte na isolatie zeer slecht toegankelijk wordt.

Dit verschilt per materiaal. Voor vloerisolatie gaat de uitvoerder altijd de kruipruimte in. Vervolgens wordt het materiaal bevestigd aan de onderzijde van de vloer of tussen de vloerbalken. Sommige materialen worden vastgeniet (Tonzon), anderen worden tussen de balken ingeklemd zonder verdere bevestigingsmaterialen (minerale wol), en weer ander materiaal wordt opgespoten (PUR). Iedere bevestigingstechniek heeft zo zijn unieke voordelen.

Bodemisolatie wordt bij voorkeur net als vloerisolatie geplaatst vanuit de kruipruimte zelf. De isolatie wordt los op de bodem gespoten en vormt zo een laag die op de grond van uw kruipruimte rust. Door de kruipruimte in te gaan kan de uitvoerder alle hoeken goed bereiken. Is er te weinig ruimte om de ruimte te betreden? Dan is het ook mogelijk om alleen vanuit de opening van de kruipruimte te werken. Is de kruipruimte niet toegankelijk? Dan wordt het materiaal via de buitengevel ingespoten.

Vaak is ook een vochtige kruipruimte goed te isoleren. Door de juiste producten te gebruiken kunt u de vochtproblemen vaak zelfs aanzienlijk verminderen. Zo gaat leidingwerk in uw kruipruimten langer mee, en is de lucht in uw woning droger (= gezonder!).

 

Bepaalde materialen erg goed in het tegenhouden van optrekkend vocht. Voorbeelden hiervan zijn EPS parels en TONZON isolatiefolie.

Het is natuurlijk belangrijk dat uw woning goed geventileerd blijft, dit geldt in het bijzonder voor de kruipruimte. Tijdens de isolatie van uw vloer worden zo nodig extra ventilatieroosters geplaatst om hiervoor te zorgen.

Plaatsing van zowel vloer- als bodemisolatie gaat meestal erg snel, en levert amper overlast op. Vaak is alles zelfs binnen één dag geplaatst.

Soms zijn er kleine extra werkzaamheden nodig. Denk bijvoorbeeld aan het ruimen van puin in de kruipruimte of het creëren van een kruipluik. U kunt dit soort werk zelf uitvoeren, maar de meeste uitvoerders kunnen dit werk, tegen meerprijs, ook voor u uitvoeren.

Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden. Er zit bijvoorbeeld al een stevig prijsverschil tussen de beschikbare materialen. Ook zijn er soms vanwege omstandigheden zoals vochtproblemen extra producten zoals een vochtwerende bodemfolie of extra ventilatieroosters nodig.

 

Als ruwe indicatie kunt u aanhouden dat de meeste mensen tussen de 20 en 40 euro per vierkante meter te isoleren oppervlak kwijt is. Onze adviseurs kunnen u verder inlichten, en via onze rapporten weet u precies wat de isolatie die bij uw woning past zou gaan kosten.

Het isoleren van de kruipruimte biedt verschillende voordelen. Uw energierekening daalt natuurlijk stevig, maar veel mensen vinden de comfortwinst nog belangrijker. Uw vloer gaat namelijk warmer aanvoelen. Ook kunt u soms vochtproblemen in de kruipruimte en problemen met de akoestiek in huis verminderen met vloerisolatie.