De warmtepomp

In Nederland gebruiken we warmtepompen nog niet zo heel lang om onze huizen te verwarmen. De Warmtepomp is echter allesbehalve nieuw. In veel andere landen, zoals Zweden, Noorwegen en Duitsland, wordt de warmtepomp al decennia met succes gebruikt om woningen te verwarmen. De Scandinaviërs en Duitsers begrijpen namelijk al lang dat verwarmen met een warmtepomp zeer voordelig én duurzaam is. In Nederland begint dit begrip nu ook door te dringen. De warmtepomp wordt dan ook snel populairder.

Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen. Zo kan een warmtepomp zijn energie halen uit de grond, uit de zon, uit de ventilatielucht die uw woning verlaat en zelfs uit de buitenlucht. Voor bestaande woningen zijn vooral de ventilatiewarmtepomp en de zogenaamde lucht/water (aerothermische) warmtepomp interessant.

Wat doet een warmtepomp precies?

Warmtepompen verzamelen energie uit hun omgeving en gebruiken deze energie om uw woning te verwarmen. Een ventilatielucht/water warmtepomp, beter bekend als ventilatiewarmtepomp, haalt de warmte uit de ventilatielucht die u afvoert uit uw woning en recyclet deze energie om uw woning te verwarmen. Een lucht/water warmtepomp bestaat uit twee delen en werkt in principe als een omgekeerde koelkast. Dit type warmtepomp haalt via een buitendeel, dat een beetje lijkt op de ventilator van een airco, warmte uit de buitenlucht. De door het buitendeel gewonnen lucht wordt door het binnendeel gebruikt om het water in uw verwarmingssysteem (radiatoren, vloerverwarming) op te warmen. Ook uw tapwater kan vaak door een lucht/water warmtepomp worden verwarmd.

Ventilatie- of lucht/water, en hybride of all-electric?

Het is onmogelijk om vooraf te bepalen welk type warmtepomp het beste bij uw woning en wensen past. Er zijn namelijk veel verschillende factoren die bepalen welke warmtepomp het beste bij uw behoefte past. Zo is de isolatiestaat van uw woning en het type radiatoren dat u heeft belangrijk. Ook moet er in de woning ruimte zijn voor de warmtepomp, en in het geval van een lucht-/water warmtepomp is er ook een geschikte plek voor het buitendeel van de installatie nodig. Daarnaast is uw energieverbruik van belang: Hoeveel mensen wonen er in de woning, en hoeveel gebruik maken zij van de verwarming? Wordt er veel warm tapwater gebruikt? Ook uw ambities en het beschikbare budget zijn natuurlijk belangrijk om te bepalen welke optie het beste bij u past. Wij kunnen u adviseren over de volgende types warmtepompen:

  • De ventilatiewarmtepomp: Dit is een betaalbare variant die aangesloten wordt op uw bestaande verwarmingssysteem (radiatoren). Deze warmtepomp haalt energie uit de ventilatielucht die uw woning uitgaat en geeft deze af aan uw verwarmingssysteem. Om dit type warmtepomp te gebruiken moet u wel het juiste soort mechanische ventilatie in uw woning hebben. Een ventilatiewarmtepomp recyclet de eerder opgewekte warmte in de woning, en werkt dus altijd samen met een CV-ketel. Wel kunt u met dit type warmtepomp aanzienlijk op uw gasverbruik besparen.
  • De hybride lucht/water warmtepomp: Dit is een betaalbare variant die aangesloten wordt op uw bestaande verwarmingssysteem (radiatoren, vloerverwarming). De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze warmte om het water in uw verwarmingssysteem op te warmen. Wanneer het buiten te koud wordt of wanneer u warm tapwater gebruikt wordt de CV-ketel ingeschakeld om bij te verwarmen. Dit kan zorgen voor een aanzienlijke besparing op uw stookkosten: u bespaart tot wel 70% op uw totale gasverbruik.
  • De all-electric lucht/water warmtepomp: Deze variant is iets duurder, en vervangt uw bestaande CV-ketel. Deze warmtepomp heeft genoeg capaciteit om uw woning en tapwater op zichzelf te verwarmen. U heeft geen gas meer nodig. De all-electric lucht/water warmtepomp levert zelfs bij extreem lage temperaturen van -20 graden nog genoeg warmte.

Een ventilatiewarmtepomp is goed betaalbaar, en heeft geen buitendeel, maar de besparing is relatief beperkt. Ook een hybride lucht-/water warmtepomp is meestal financieel voordelig, en u hoeft voor dit type vaak niet of weinig in extra isolatie en aangepaste radiatoren te investeren. Wel blijft u met hybride warmtepompen nog wat gas gebruiken. Wilt u liever compleet aardgasvrij wonen? Dat kan met een all-electric lucht-/water warmtepomp, maar deze modellen zijn duurder en vaak zijn extra investeringen in isolatie en speciale radiatoren (of vloerisolatie) noodzakelijk. Uiteraard komen onze adviseurs met de oplossing die het beste bij u past.

Past een warmtepomp ook bij mijn woning?

In bijna iedere woning kan wel een warmtepomp worden geplaatst. Het buitendeel (van de lucht/water warmtepomp) wordt op een onopvallende plek geplaatst, bijvoorbeeld op een garagedak. Het binnendeel wordt naast uw CV-ketel opgehangen (hybride), of vervangt deze volledig (all-electric). Soms wordt naast het binnendeel nog een extra boilervat geplaatst om u van warm tapwater te voorzien.

 

Om te bepalen of een warmtepomp voor u financieel aantrekkelijk is moet onder andere gekeken worden naar de mate waarin uw huis geïsoleerd is, de grootte van uw woning, uw stookgedrag, en het al dan niet beschikbaar zijn van subsidies. Onze energieadviseurs kunnen dit allemaal precies voor u uitzoeken. Zo rekenen wij voor u uit of een warmtepomp u kan gaan helpen bij het besparen van energie en geld! U komt te weten welk type bij uw woning past, wat dit u kost, en wat het op kan gaan leveren.

Iedere warmtepomp is verschillend in prijs en in prestatie. Wij werken zelf vooral met warmtepompen van Techneco, Panasonic, Inventum en Nefit. Al deze merken leveren kwalitatief hoogwaardige warmtepompen met een goed rendement. Het liefst adviseren wij over producten die we goed kennen, maar uiteraard kunnen wij u ook informeren over andere types of merken warmtepomp. In ons advies zoeken wij altijd de oplossing die het beste past bij úw energiebehoefte, ambities en budget.

Heeft u behoefte aan goed advies over warmtepompen?

Wilt u weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? En of u er met een warmtepomp ook financieel op vooruit gaat? Bij Susteen kunnen wij u informeren en adviseren over veel verschillende soorten warmtepompen. WIj hebben ruime ervaring met zowel hybride als all-electric modellen. Onze energieadviseur kan u vertellen of een warmtepomp in uw situatie interessant is. Hiervoor wordt gekenen naar uw woning, maar ook naar uw energieverbruik, woonwensen en beschikbare budget. Zo kunnen wij u ook advies en informatie bieden over welk type, model en merk warmtepomp bij uw woning zou passen.

Soms is het nodig dat u aanvullende maatregelen treft om een warmtepomp rendabel te maken. Indien nodig adviseren wij u daarom ook over zaken als isolatie en lage temperatuurverwarming. Daarnaast kan het verstandig zijn om de warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Doordat wij u deskundig advies en informatie over al deze maatregelen kunnen bieden weet u met onze hulp straks precies wat uw opties zijn.

De belangrijkste voordelen van een warmtepomp:

  • Met een hybride warmtepomp bespaart u vaak al fors op uw totale gasverbruik: tot wel 70%.
  • Met een all-electric warmtepomp heeft u zelfs helemaal geen gasaansluiting meer nodig.
  • De gehele installatie is veelal zodanig te plaatsen dat hij amper opvalt.
  • Warmtepompen hebben een lange theoretische levensduur (20+ jaar).
  • Sommige warmtepompen kunnen uw woning ’s zomers ook koelen.

Veelgestelde vragen over warmtepompen:

Hybride ventilatiewarmtepompen halen warmte uit de ventilatielucht die uw woning verlaat. Dit kan zomaar tientallen procenten op uw jaarlijkse gasverbruik schelen.

Hybride lucht/water warmtepompen zijn in staat warmte te leveren zolang het buiten ten minste 5 graden is. U zult dus zien dat u vooral in het voor- en najaar aanzienlijk op uw gasverbruik kan besparen. Dit komt doordat uw verwarming dan grotendeels op warmte uit de buitenlucht draait. Zodra het te koud wordt voor de hybride pomp wordt uw HR-ketel ingeschakeld. Zo bent u er verzekerd van dat het ook ’s winters lekker warm blijft. De meeste mensen gaan met een hybride warmtepomp 40 tot 60% minder gas gebruiken. Dit levert meestal een besparing van honderden euro’s per jaar op.

Met een all-electric warmtepomp heeft u zelfs helemaal geen gas meer nodig om uw woning te verwarmen. All-electric warmtepompen zijn krachtig genoeg om zelfs bij koude temperaturen (tot wel -20 graden) nog genoeg warmte uit de buitenlucht te halen. Hierdoor kunt u met deze modellen volledig gasloos gaan wonen.

Alle types warmtepomp werken op elektriciteit. Uw stroomverbruik zal dus wel gaan stijgen. Om deze stijging op te vangen is het vaak slim om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen.

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de uitgaande ventilatielucht en recyclet deze. Zo kunt u uw woning goed ventileren zonder dat er onnodig warmte verloren gaat.

Een lucht-/water (aerothermische) warmtepomp werkt in feite als een omgekeerde koelkast. Een koelkast filter namelijk warme lucht uit het te koelen compartiment en blaast deze achter de koelkast weer uit. Een warmtepomp filtert de warmte uit de buitenlucht, en gebruikt deze om uw woning te verwarmen.

Er zijn ook warmtepompen die andere energiebronnen gebruiken, zoals de zon of de aarde. Het bekendste alternatief zijn geothermische warmtepompen. Deze halen hun warmte uit de grond. Aan dit type warmtepompen zitten vaak hoge prijskaartjes, waardoor wij ze nagenoeg nooit adviseren. Door hun relatief hoge energetische opbrengst kunnen deze warmtepompen wel interessant zijn voor woningen met een grote energiebehoefte én een vergaande verduurzamingsambitie (gasloos/energieneutraal). Zelfs dan blijft het economische rendement van dit type warmtepompen echter meestal beperkt.

De ventilatiewarmtepomp bestaat alleen uit een binnendeel. Dit binnendeel wordt in de buurt van de CV-ketel geplaatst.

De lucht/water warmtepomp bestaat uit twee delen. Een buitendeel dat de warmte uit de lucht trekt, en een binnendeel. Het binnendeel wordt nabij de CV-ketel geïnstalleerd en reguleert de toevoer van warmte naar de ketel (hybride) of vervangt de ketel volledig (all-electric). Indien gewenst kan een all-electric warmtepomp vaak ook op een andere locatie geplaatst worden.

Vaak zijn mensen bang dat de buitenunit, een ventilatorblok met compressor, geluidsoverlast geeft. Dit is met moderne kwaliteitspompen meestal onterecht. De ventilatoren zijn erg stil en werken op een veel lager vermogen dan bijvoorbeeld de ventilatoren van een airconditioner. De kans dat u het geluid van uw warmtepomp in of om uw huis als storend ervaart is bij correcte plaatsing dan ook miniem.

Kwalitatief hoogwaardige hybride ventilatiewarmtepompen beginnen rond de 3.000 euro, en vanaf ongeveer 4.500 euro zijn er goede hybride lucht-/water warmpteompen beschikbaar

De prijs van een goede all-electric lucht-/water warmtepomp begint vaak rond de 10.000 euro, maar kan ook oplopen tot 15.000 à 20.000 euro. De precieze prijs is onder andere afhankelijk van uw energiebehoefte en het type/merk warmtepomp dat u wilt. Doordat aanzienlijk op de gasrekening bespaard wordt zijn ook all-electric warmtepompen steeds vaker aantrekkelijker.

Andere types warmtepompen, zoals geothermische (grond)warmtepompen zijn vaak aanzienlijk duurder en daardoor vaak niet financieel interessant.