Zonneboiler

Een zonneboiler maakt net als zonnepanelen gebruik van de zon om u op duurzame wijze in uw energiebehoefte te voorzien. Om met een zonneboiler energie op te wekken worden collectoren op het dak geplaatst die enigszins lijken op zonnepanelen. Het doel en de werking zijn echter totaal anders.

Hoe werken zonneboilers?

Zonneboilers bestaan uit meerdere componenten: Een collector, een opslagvat en een pomp. Op het dak ligt de collector. De collector is gevuld met een speciale vloeistof die de warmte van de zon zeer efficiënt opvangt. Zo efficiënt zelfs dat u slechts enkele vierkante meters beschikbaar dakoppervlak nodig heeft om een zonneboiler te plaatsen.

 

De opgevangen warmte wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan water in een opslagvat. Wanneer u warm leidingwater nodig heeft komt dit uit het opslagvat. Dit vat zit hiernaast aangesloten op een naverwarmer, bijvoorbeeld een HR-ketel of een warmtepomp. Hierdoor bent u altijd verzekerd van warm water, ook als uw zonnecollector de warmtevraag even niet aankan.

 

Een zonneboiler bespaart u tot wel 45 procent op de kosten voor warm leidingwater. Soms is het verstandig om te kiezen voor een zogenaamde zonneboilercombi. Dit is een variant waarmee u nog meer kunt besparen doordat deze ook warmte aan radiotoren en vloerverwarming afgeeft.

De Zonneboiler: Verwarm uw water met behulp van de zon en bespaar aanzienlijk op uw energierekening! | Susteen

Weet welke zonneboiler bij u past

Zonneboilers zijn vooral voordelig voor de iets grotere huishoudens (3+ gezinsleden). Maar met een zogenaamde compact boiler of een zonneboilercombi kunnen ook kleinere huishoudens profiteren van een boiler. Wij adviseren verschillende zonneboilers, allemaal ontwikkeld door ervaren en kwalitatief hoogwaardige producenten. Vaak kiezen wij voor een zonneboiler van Solesta: een Nederlands bedrijf dat zich inzet om voor verschillende doelgroepen geschikte zonneboilers te maken. Zo krijgt u de boiler die het beste bij uw gezin past.

Met een zonneboiler verwarmt u uw water met energie van de zon! | Susteen

U heeft zowel op het dak als in huis wat ruimte nodig om een zonneboiler te kunnen plaatsen, maar meestal is dit geen probleem. Doordat de collectoren van een zonneboiler zeer efficiënt zijn heeft u slechts een klein beetje geschikt dakoppervlak nodig. Een paar vierkante meter vrij dak in de zon is al genoeg.  De binneninstallatie bestaat uit een opslagvat en een kleine pomp. Deze zijn meestal wel naast of nabij uw huidige CV-ketel in te passen. Het plaatsen van de gehele installatie gaat bovendien snel en gemakkelijk: de werkzaamheden zijn vaak binnen één dag afgerond.

Interesse in advies en verdere informatie over zonneboilers?

Bij Susteen hebben we al veel mensen mogen voorzien van informatie over zonneboilers. Ook hebben we al de plaatsing van diverse zonneboilers begeleid. Hierdoor weten onze adviseurs waar ze op moeten letten, en wat u mag verwachten. Heeft u behoefte aan advies en informatie over zonneboilers? Via ons energieadvies weet u precies wat er mogelijk is, en heeft u een goed beeld van de kosten en baten.

De belangrijkste voordelen van zonneboilers:

  • Zonneboilers zijn op bijna iedere woning met eigen dak in te passen.
  • U bespaart met een zonneboiler stevig op uw gasverbruik.
  • De geschatte levensduur van zonneboilers is erg lang (25 a 30 jaar).
  • Zonneboilers zijn praktisch onderhoudsvrij na installatie.

Veelgestelde vragen over zonneboilers:

Zonnecollectoren zijn op het dak liggende panelen die zonne-energie winnen. Ze werken een beetje als omgekeerde radiators. De collectors bestaan uit een buizenstelsel waar vocht doorheen loopt. In plaats van warmte afgeven moeten collectors deze echter juist opnemen. Via een warmtewisselaar wordt leidingwater met deze gewonnen energie opgewarmd. Het opgewarmde water gaat vervolgens naar een opslagvat. In dit vat komt het warme water te zitten. Op een warme dag kan de temperatuur in dit vat oplopen van 15 naar wel 85 graden.

Op uw dak liggen doorgaans een of enkele panelen. Enkele vierkante meters beschikbare ruimte op uw dak is meestal al genoeg. Binnen in de woning komen een warmtewisselaar en een opslagvat te staan, dicht bij uw ketel. Ongeveer een vierkante meter vrij vloeroppervlak naast of nabij uw ketel is voldoende.

Jazeker. De zonnecollectors en warmtewisselaars van tegenwoordig zijn zeer effectief. Op zomerdagen kunnen zij het water in uw opslagvat tot wel 70 graden opwarmen binnen een dag, maar ook in het voor- en najaar wordt nog een hoop warmte gewonnen. Door de installatie slim met een naverwarmer te combineren zit u nooit zonder warm water, en bespaart u ook wat op uw gas tijdens wat mildere dagen.

U heeft al een volledig systeem inclusief installatie vanaf rond de €2800,-. Soms zal u een wat duurder model worden aangeraden. De meerprijs verdient zichzelf in dit geval door extra energiebesparing meestal snel terug.