Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig een belangrijke bron van zelf opgewekte groene energie. Denkt u zelf ook aan zonnepanelen op of naast uw woning? Dan is het een goed idee om u eerst in te lezen en deskundig advies in te winnen. Er zijn namelijk veel verschillende merken, soorten, maten, en aanbieders. Daarnaast is uw opbrengst niet alleen afhankelijk van het type panelen dat u kiest: de omvormer(s), plaatsingswijze en -locatie zijn minstens even belangrijk.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

In principe zijn de meeste daken geschikt voor zonnepanelen. Zowel voor platte als voor schuine daken zijn er passende oplossingen. Het beste rendement behaalt u met panelen die op het zuiden zijn gericht, maar ook daken op het oosten of westen bieden nog een mooie opbrengst. Valt er een deel van de tijd schaduw op uw dak? Ook dan zijn zonnepanelen nog steeds vaak interessant, zolang de juiste omvormer wordt toegepast.

 

De volgende daken zijn minder of niet geschikt voor zonnepanelen:

 

 • Schuine daken die op het noorden gericht zijn.
 • Zeer onregelmatige dakvlakken (door veel pijpjes, dakramen etc.).
 • Daken waar een groot deel van de dag (veel) schaduw op valt.

 

Is uw dak niet geschikt voor zonnepanelen? Ook dan zijn er soms nog mogelijkheden, bijvoorbeeld door panelen te plaatsen op uw garage of met panelen in de tuin: een zogenaamde ’’veldopstelling’’.

Wat voor soorten zonnepanelen zijn er?

Zonnepanelen zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Zo zijn er bijvoorbeeld zonnepanelen die geïntegreerd worden in dakpannen, in het dak van een carport, en zelfs losse zonnecellen die in glas worden geplaatst.

 

Vanuit een financieel oogpunt zijn dit soort oplossingen vaak niet erg rendabel. Hierom zijn veruit de meeste zonnepanelen die geplaatst worden standaardmodellen met 60 zogenaamde fotovoltaïsche cellen. Dit zijn panelen van ruwweg 1,60 bij 1 meter. Deze standaard panelen zijn in twee hoofdsoorten onder te verdelen:

 

 • Polykristallijne zonnepanelen.
 • Monokristallijne zonnepanelen.

 

Zowel poly- als monokristallijne zonnepanelen wekken stroom op met behulp van siliciumkristallen. Iedere zonnecel bestaat uit twee lagen silicium. Wanneer er licht op de cel valt ontstaat er spanning tussen deze twee lagen, waardoor stroom wordt opgewekt. Ondanks dat poly- en monokristallijne zonnepanelen op dezelfde manier stroom opwekken zijn er ook veel verschillen. Doordat het silicium op een andere manier wordt toegepast zijn er verschillen in kleur, opbrengst en prijs tussen poly- en monokristallijne panelen.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnecellen zijn gemaakt van vloeibaar silicium dat in een grote mal wordt gegoten. Het silicium koelt snel af en vormt kristallen. Doordat de kristalcellen van het silicium verschillende kanten op staan wordt het (donker) blauw en krijgt het een typerend ‘schervenpatroon’. Uit het gestolde silicium worden cellen gesneden. Meestal worden de cellen van polykristallijne panelen in een aluminium frame geplaatst.

 

Polykristallijne zonnepanelen zijn relatief goedkoop om te maken. Ze leveren hierdoor de meeste energie per euro investering, en worden bijvoorbeeld voor zonneparken en bedrijfspanden gebruikt. Ook sommige particulieren kiezen ervoor om deze panelen als budgetalternatief voor monokristallijne zonnepanelen te gebruiken.

 

Monokristallijne zonnepanelen

Ook monokristallijne zonnecellen worden gemaakt met vloeibaar silicium. Het silicium wordt gecontroleerd en trager afgekoeld via een methode die ervoor zorgt dat alle kristallen dezelfde kant op liggen. Het resultaat is een lange staaf silicium. Hieruit worden plakken gezaagd, die de zonnecellen vormen. Deze plakken hebben een egale (nagenoeg) zwarte kleur. Monokristallijne panelen vallen minder op dan de gevlekte en blauwere polykristallijne panelen. Ook leveren monokristallijne zonnepanelen door deze extra stap in het productieproces iets meer energie op dan de polykristallijne variant.

 

Door de extra stap in het productieproces zijn monokristallijne zonnepanelen iets duurder dan de polykristallijne variant. Toch kiezen veel woningeigenaren voor monokristallijne panelen. Het rustige uiterlijk en de iets hogere opbrengst per paneel maken deze panelen een goede optie voor de daken van huizen.

 

De frames van monokristallijne zonnepanelen zijn meestal van aluminium. Vaak kunt u kiezen voor een ‘’all-black’’ variant waarbij de frames zwart gespoten zijn. Door hun egale zwarte kleur vallen deze all-black panelen nog minder op dan de standaard monokristallijne panelen.

 

Heeft u weinig ruimte op uw dak? Denk dan eens aan ”high-performance” zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen die zomaar 10 tot 20% meer energie per vierkante meter op kunnen brengen dan normale monokristallijne panelen. Ze zijn wel een stukje duurder, waardoor ze zichzelf iets minder snel terugverdienen.

Omvormers: wat doen ze, en waar moet u op letten?

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op, terwijl Nederlandse huishoudens gebruik maken van wisselstroom. Om de met zonnepanelen opgewekte gelijkstroom om te zetten in bruikbare wisselstroom wordt gebruik gemaakt van omvormers. Er zijnverschillende soorten omvormers op de markt:

 

 • Traditionele string-omvormers.
 • Micro-omvormers.
 • Omvormers met power optimizers

 

Traditionele string-omvormers zijn relatief goedkoop, en hierom ook erg populair. Wij adviseren dit type omvormer zelf minder vaak. Een string-omvormer schakelt alle zonnepanelen in een installatie achter elkaar, als een soort kerstverlichting. Dit zorgt ervoor dat de opbrengst per paneel door het minst producerende paneel bepaald wordt. Dit kan veel invloed hebben op de totale opbrengst wanneer er schaduw op één paneel valt, of wanneer één paneel onverhoopt kapot gaat. Ander nadeel is dat string-omvormers minder lang mee dan micro-omvormers of omvormers met power-optimizers.

 

Micro-omvormers zijn een iets duurdere oplossing. In plaats van één centrale omvormer krijgt in dit geval ieder paneel zijn eigen omvormertje. Hierdoor presteert ieder paneel altijd op de top van zijn kunnen. Dit type omvormers is vooral geschikt voor installaties met een beperkt aantal zonnepanelen.

 

Een goed alternatief voor iets grotere installaties is de omvormer met power-optimizers. Net als bij een traditionele string-omvormer wordt in dit geval één omvormer voor de hele installatie gebruikt. Verschil is dat ieder paneel een eigen optimizer krijgt. Deze zorgen er net als micro-omvormers voor dat ieder paneel op zijn top kan presteren.

 

Bijkomend voordeel van micro-omvormers en omvormers met optimizer is dat u de opbrengst per paneel (real-time) kunt monitoren. Bij traditionele string-omvormers kunt u de opbrengst alleen voor de installatie als geheel meten. Zo krijgt u leuke extra inzichten, en weet u indien er onverhoopt een paneel kapotgaat gelijk waar het probleem zit.

Hoe weet ik hoeveel energie zonnepanelen mij op gaan leveren?

De opbrengst van zonnepanelen is van veel factoren afhankelijk. Allereerst heeft het paneel zelf een bepaald opwekvermogen dat wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoe hoger het Wp per paneel, hoe hoger de potentiele opbrengst van de panelen. Tegenwoordig is zo’n 270 tot 300 Wp per standaard paneel van 1 bij 1,60m normaal. Er zijn ook high performance panelen beschikbaar met vermogens van 330, 350, of zelfs meer Wp per paneel. Deze panelen zijn echter wel een stuk duurder.

 

Niet alleen het vermogen van de panelen is belangrook. Ook het type omvormer, de oriëntatie van uw dak en de locatie van uw woning hebben invloed op hoeveel uw panelen opwekken. Zo levert een dak op het zuiden meer op dan een dak op het oosten, en zal een zonnepaneel aan de kust gemiddeld iets meer opbrengen dan in oost-Nederland. Dit laatste komt doordat de Nederlandse kust gemiddeld iets meer zonuren per jaar ziet dan het oosten van het land.

Gemiddeld brengt 1Wp in Nederland zo’n 0,88 kWh stroom per jaar op, wat betekent dat een gemiddeld paneel van 290Wp jaarlijks zo’n 255kWh opwekt. Het gemiddelde huishouden gebruikt in Nederland zo’n 3000 kWh stroom per jaar, wat dus met 12 zonnepanelen kan worden opgewekt.

Wilt u niet de gemiddelden kennen, maar juist goed weten hoeveel zonnepanelen in uw situatie zouden opleveren? In ons energieadvies houden wij rekening met al de hierboven genoemde factoren. Zo heeft u een eerlijk beeld van de werkelijke opbrengst die u van zonnepanelen op uw eigen dak mag verwachten.

Hoeveel kan ik besparen met zonnepanelen?

Zonnepanelen verdienen zichzelf in de meeste gevallen binnen 7 à 8 jaar terug. Alles wat de panelen hierna opwekken is pure winst. Milieucentraal gaat bij een installatie van 10 zonnepanelen uit van een besparing van 470 euro per jaar. Bij de berekening van dat voordeel is meegenomen dat u gebruik maakt van de mogelijkheid om btw op de aanschaf van zonnepanelen terug te vragen. Dit belastingvoordeel is voor bijna alle particuliere woningeigenaren beschikbaar, en scheelt u vele honderden tot zelfs enkele duizenden euro’s op de aanschaf van uw panelen. Ook is in de berekening rekening gehouden met de salderingsregeling.

Precies weten wat zonnepanelen u op zouden kunnen leveren?

Algemene informatie en standaardberekeningen geven een goed eerste beeld van de mogelijkheden die zonnepanelen bieden. Wilt u voordat u besluit om zonnepanelen te kopen precies weten wat er bij uw woning mogelijk is, en wat dit u oplevert? Met het energieadvies van Susteen mag u rekenen op deskundig advies en informatie op maat over zonnepanelen. Daarnaast kunnen wij u direct informeren over andere energiebesparende maatregelen, zoals isolatie en warmtepompen. Zo weet u direct wat er in uw huis allemaal mogelijk is.

De voordelen van zonnepanelen op een rijtje:

 • Zonnepanelen gaan erg lang mee (25 à 30 jaar).
 • U verdient uw investering vaak al binnen 7 à 8 jaar terug.
 • Op zonnepanelen zit meestal een langlopende opbrengstgarantie (vaak 20 of 25 jaar).
 • De aanschaf van zonnepanelen is extra voordelig doordat u ook als consument gebruik kunt maken van de BTW-vrijstelling voor kleine ondernemers bij de overheid. Zo kunt u direct uw BTW terugkrijgen.
 • In Nederland wordt gesaldeerd op uw opgewekte energie: de dagen waarop u te weinig energie voor uw behoefte produceert worden zo ver mogelijk gecompenseerd door dagen waarop u overproduceert.
 • Heeft u na saldering op jaarbasis nog steeds meer energie aan het net geleverd dan verbruikt? Dan komt u in aanmerking voor een terugleververgoeding over uw overproductie. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van uw energieleverancier.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen:

Met zonnepanelen wordt in zogenaamde pv-cellen, gemaakt van sillicium, energie opgewekt. Dit gebeurt gelukkig ook als het wat minder zonnig is. Hierdoor renderen zonnepanelen ook in het regenachtige Nederland goed! De opgewekte stroom is ‘gelijkstroom’, en moet nog via een omvormer omgezet worden in de door ons gebruikte ‘wisselstroom’ (230 volt). Een goed systeem met de juiste omvormers is essentieel om maximaal rendement uit uw panelen te halen.

Ja, het rendement kan tussen verschillende modellen en merken zonnepanelen zomaar tientallen procenten verschillen. Ook de opstelling, manier van schakelen, en het type omvormer zijn belangrijk op de opbrengst te bepalen. Om het meeste uit uw panelen te halen moeten ze correct geplaatst zijn.

Zonnepanelen zijn zowel op platte als op schuine daken te plaatsen. Het minimaal benodigde vrij dakoppervlak is ongeveer 6 vierkante meter.

Panelen werken het beste als ze op het zuiden georiënteerd staan. Er moet verder geen of zeer weinig schaduw op het beoogde dakdeel vallen omdat dit de opbrengst negatief beïnvloedt. Ook mogen panelen doorgaans niet minder dan 50cm van de rand van het dak geplaatst worden.

Onze adviseur kan een goede inschatting maken van hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen, en of dit rendabel zou zijn.

Een omvormer zorgt ervoor dat de energie die door uw panelen wordt opgewekt geschikt wordt gemaakt voor levering aan het energienet. De omvormer zet ”gelijkspanning” geleverd door de panelen om in ”wisselstroom” (230V). Er zijn verschillende manieren om uw panelen aan omvormers aan te sluiten. Dit kan in string (serie), of apart. Het laatste levert vaak een beter rendement omdat een paneel dat minder functioneert door een defect of schaduw geen effect heeft op de prestatie van de omliggende panelen.

Er zijn momenten dat uw zonnepanelen overproduceren, bijvoorbeeld op een zonnige zomerdag of als u niet thuis bent. De opgewekte energie wordt dan teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Op dit moment ”loopt uw meter achteruit”. In feite verkoopt u de geleverde energie aan uw energiebedrijf voor hetzelfde tarief als waarvoor u normaal stroom koopt. Zo kunt u ondercapaciteit op andere momenten compenseren.

Verder lezen over de salderingsregeling? Dat kan op de website van consuwijzer >

Produceert u over het hele jaar meer dan u verbruikt? Dan bieden veel energieaanbieders een terugleververgoeding. Zij betalen u een vergoeding die onder de prijs die u voor stroom betaalt ligt. Bij sommige leveranciers kan de vergoeding echter oplopen tot zo’n 50% van de aankoopprijs van stroom, waardoor terugleveren u nog steeds geen windeieren legt.

In de regel houdt de regen uw panelen schoon genoeg om een (bijna) optimaal rendement te blijven leveren. Sommig vuil, zoals vogelpoep, kan zodanig hardnekkig zijn dat een regenbui niet genoeg is om uw panelen schoon te krijgen. U kunt in dit geval uw panelen zelf reinigen. Maar let op! Schoonmaakmiddelen kunnen krassen op de panelen achterlaten. Deze kunnen de opwekking van energie negatief beïnvloeden. Gebruik daarom alleen water met een doek of zachte spons om vlekken te verwijderen. Ook het kalk uit kraanwater kan nadelige effecten op uw panelen hebben. Hierom kunt u bij het schoonmaken van uw panelen het beste gedemineraliseerd water of gewoon regenwater gebruiken.