Zuinige verlichting en apparatuur

Het controleren op zuinige apparatuur en verlichting is niet inbegrepen in ons advies. We vinden het echter wel belangrijk dat u inzicht krijgt in de rol die apparatuur en verlichting spelen in uw energieverbruik. Daarom wat algemene aandachtspunten op een rij.

Het gebruik van apparatuur en verlichting in uw woning is een behoorlijk deel van uw totale energiebehoefte. Vaak is het verbruik hoger dan noodzakelijk doordat apparatuur verouderd is of doordat goedkopere apparatuur meer verbruikt.

Vervang daarom energieslurpers, zoals een oude koelkast of vriezer, door een nieuw zuinig exemplaar. Kies een apparaat met een laag energieverbruik, te herkennen aan energielabel A+++ en kies een apparaat op maat. Dat is veel zuiniger.

 

Welke apparaten gebruiken het meest?

Om u te helpen hebben wij een referentielijst opgesteld. Hierin kunt u teruglezen wat voor specificaties de grootste verbruikers in en om huis idealiter zouden moeten hebben. Zo kunt u dit vergelijken met uw huidige apparatuur en verlichting en besluiten of vervanging wenselijk is.

 

Referentiewaarden zuinige verlichting en apparatuur
Apparatuur Aanbevolen type(n) Beste energielabel
Lampen/verlichting LED A++
Wasmachine hotfill A+++
Wasdroger warmtepompdroger A+++
Koelkast n.v.t. A+++
Vriezer n.v.t. A+++
Televisie LED A+++
Computer Laptop / tablet Niet beschikbaar

 

Dit zijn de grootste verbruiksposten in huis, uitgaande van de meest gangbare apparaten (wat betreft zuinigheid en ouderdom van apparaat, 22,5 cent per kWh, prijspeil 2020):

 

Apparaat Stroomverbruik per jaar Kosten per jaar
Koelkast met losse vriezer 520 kWh/per jaar € 120,-
Verlichting 390 kWh/per jaar € 90,-
Televisie met randapparatuur 350 kWh/per jaar € 80,-
Computer met randapparatuur 310 kWh/per jaar € 70,-
Wasdroger 300 kWh/per jaar € 70,-
CV-ketel 280 kWh/per jaar € 60,-
Vaatwasser 240 kWh/per jaar € 55,-
Wasmachine 130 kWh/per jaar € 30,-

 

Zuinige verlichting

De ouderwetse gloeilamp is verleden tijd. Halogeenlampen zijn iets zuiniger maar gebruiken nog steeds veel. TL-lampen en spaarlampen zijn een veel toegepast alternatief en gebruiken amper 10% van de energie die een gloeilamp kost. Voor de meeste toepassingen is LED echter veruit de beste keuze. Led is zeer zuinig en biedt meer opties voor sfeer- en kleurverlichting dan TL- en spaarlampen (bijvoorbeeld LED filament lampen zijn een goed voorbeeld van de mogelijkheden). LED wordt hierdoor de standaard.

 

De voordelen van LED verlichting

 

  1. Lange levensduur

De levensduur van een LED-lamp is gemiddeld 50.000 uur. Dat is 30 keer langer dan gloeilampen, 25 keer langer dan halogeen lampen en 10 keer langer dan fluorescentie lampen. Ruim voldoende om het verschil in kostprijs te compenseren.

 

  1. Energiezuinig

In de praktijk is een LED-lamp tot wel 90% energiezuiniger dan gloeilampen.

 

  1. Veiliger

LED lampen worden namelijk handwarm, wat inhoudt dat u uzelf niet enorm zult branden als u de lamp per ongeluk aanraakt.

 

  1. Kan tegen een stootje

LED lampen hebben geen gloeidraadje. Dat houdt in dat LED-lampen wel een stootje kunnen hebben.

 

  1. Geen trillend licht

TL-verlichting en spaarlampen hebben zogeheten frequentie trillingen, wat vermoeiend is voor uw ogen. Bij LED-verlichting zijn deze trillingen niet aanwezig, waardoor het licht van deze lampen minder vermoeiend voor de ogen is.

 

Zuinige apparatuur

 

Wasmachine

Een hotfill wasmachine is beter voor het milieu, of dit type ook financieel de beste keuze is hangt af van hoe intensief u hem gebruikt. Let op dat u niet te warm wast en dat u de machine op volle capaciteit laadt. Ook kan het ecoprogramma u veel besparen: een reguliere was op 40 graden kost ongeveer 40% meer energie dan dezelfde was op het ecoprogramma.

 

Wasdroger

Een gasdroger kost veelal het minste per wasbeurt. Vaak moeten er echter aanpassingen aan de woning worden gedaan om deze te plaatsen. Een condensdroger met warmtepomp is een goed elektrisch alternatief. De waslijn blijft uiteraard veruit het goedkoopste.

 

Koelkast

Koelkasten zijn de laatste jaren stukken zuiniger geworden, het vervangen van oude apparatuur kan hierdoor erg veel schelen. Koelkasten met ‘’no frost’’ gebruiken iets meer energie dan reguliere koelkasten. Reguliere koelkasten moeten echter wel goed ijsvrij worden gehouden want ijsvorming doet het energieverbruik aanzienlijk stijgen. De echte grootverbruikers onder de koelkasten zijn side by side (‘’Amerikaanse’’) koelkasten. Deze slurpen energie. Ten onrechte wordt soms gedacht dat een koelkast met label A+ ook best zuinig is. Dit is niet waar. Een A+ is het minst gunstige label dat nu op de markt wordt aangeboden. Om deze verwarring te voorkomen wordt de labelstructuur per 1 maart 2021 aangepast. De plusjes gaan verdwijnen en het label gaat lopen van A t/m G.

 

Vriezer

Net als koelkasten zijn vriezers de laatste jaren een stuk zuiniger geworden. Ook hier kan het vervangen van oude apparatuur dus zomaar meerdere tientjes per jaar schelen. Net als bij koelkasten is het belangrijk dat vriezers goed ijsvrij worden gehouden, anders vreten ze energie.

 

Televisie

Het verschil in verbruik is per televisietype groot. Lcd-led televisies zijn doorgaans het meest zuinig, gevolgd door traditionele Lcd-tv. Oude beeldbuizen gebruiken opvallend genoeg maar iets meer energie dan Lcd-tv’s. Een plasma-televisie gebruikt juist weer aanzienlijk meer, zoveel zelfs, dat veel grote fabrikanten de laatste jaren gestopt zijn met het produceren van plasmaschermen.

 

Computer

Een laptop gebruikt veel minder energie dan een traditionele desktop. Dit kan u enkele tientjes per jaar schelen. Een tablet gebruikt zelfs nog 5 keer minder energie dan een laptop en kan dus geschikt zijn voor mensen die alleen een computer nodig hebben voor simpele functies. (Voor deze productgroep bestaan jammer genoeg (nog) geen energielabels)

 

Algemene gebruikstips

  • Gebruik elk apparaat efficiënt: draai pas een was als de trommel vol is, en laat de tv niet aan als niemand kijkt.
  • Verminder stand-by verbruik: haal apparaten helemaal van de stroom af als je ze niet gebruikt. Een huishouden is per jaar gemiddeld 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Dat is 100 euro per jaar (prijspeil 2020, 22,5 cent per kWh, bron: Milieu Centraal)
  • Verminder het sluipverbruik door het apparaat niet stand-by maar echt ‘uit’ te zetten, eventueel door de stekker eruit te trekken of via een stekkerdoos met aan/uit schakelaar. Driekwart van elle sluipverbruik is hiermee te voorkomen. Lees meer op Voorkom sluipverbruik!
  • Advies nodig voor maatregelen aan uw woning? Maak een afspraak voor een Optimaal Bespaaradvies.