Energie besparen: hoe pak ik dat eigenlijk aan?

Een woning is vaak op veel verschillende manieren duurzamer te maken. Maar hoe kunt u het beste energie gaan besparen? De hieronder weergegeven maatregelen zijn de acht belangrijkste opties. U kunt hier alvast lezen hoe deze maatregelen werken, wat de voordelen zijn, en wat u mag verwachten.

Woningisolatie

Energie besparen met isolatie: Vloer- en bodemisolatie

Energie besparen met isolatie: Dakisolatie

Energie besparen met isolatie: (Spouw)Muurisolatie

Energie besparen met isolatie: Isolatieglas/rendementsglas

Het isoleren van uw woning is vaak een zeer effectieve manier van energie besparen. Veel oudere woningen zijn niet optimaal geïsoleerd, en zelfs in nieuwere huizen is er meestal ruimte voor verbetering. Isolatiemethoden en -materialen kunnen onderling sterk verschillen. Het is belangrijk dat de juiste materialen op vakkundige wijze worden geplaatst. Zo haalt u het meeste uit uw isolatie.

Energieopwekkende en – besparende installaties

Energie besparen met duurzame installaties: Zonnepanelen

Energie besparen met duurzame installaties: Zonneboiler

Energie besparen met duurzame installaties: HR-Ketel

Energie besparen met duurzame installaties: Warmtepomp

Isoleren is vaak een belangrijke eerste stap naar duurzaam wonen. In veel huishoudens valt daarnaast ook nog veel te winnen met behulp van duurzame installaties. De twee bekendste opties zijn zonnepanelen en een moderne zuinige HR-ketel. Er is echter nog veel meer mogelijk. Wat dacht u bijvoorbeeld van de installatie van een warmtepomp, of het plaatsen van een zonneboiler? Zelfs kleinere ingrepen op installatiegebied, zoals het vervangen van een verouderde vloerverwarmingspomp of mechanische ventilatiemotor, kunnen u soms veel energie besparen.

Hoeveel energie kan ik in mijn woning besparen?

De meeste huizen zijn goed te verduurzamen. Zelfs gasloos of energieneutraal wonen behoort vaak tot de mogelijkheden. Om te bepalen welke maatregelen geschikt zijn in uw situatie moet er natuurlijk door een expert gekeken worden naar uw woning. Naast uw woning zijn er natuurlijk ook andere factoren die bepalen wat er allemaal mogelijk en wenselijk is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw gezinssamenstelling, uw woonwensen en het beschikbare budget. Ook verschilt het per situatie en per woning op welke manier een maatregel uitgevoerd dient te worden, en welk materiaal/product het beste resultaat oplevert. Via ons woningverbeterplan bent u zeker van advies en informatie op maat. Zo ontvangt u een energieadvies dat het niet alleen past bij uw woning, maar ook bij uw huishouden. Dit maakt gericht energie besparen en duurzamer wonen voor u een stuk makkelijker.