Dakisolatie

Veel daken laten een hoop warmte door, en dat is zonde. Het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenzijde van uw dak scheelt vaak aanzienlijk. Het isolatiemateriaal werkt bij koud weer als een deken, waardoor uw woning minder warmte verliest. Daarnaast blijft uw huis ‘s Zomers juist koeler doordat de isolatielaag (zonne)warmte buiten houdt.

Dakisolatie kent trouwens nog meer voordelen, zo heeft isolatiemateriaal een geluiddempende en vochtwerende werking. Ook kunt u uw zolder tijdens de installatie van isolatie gelijk netjes (laten) afwerken. Zo maakt u een comfortabele en bruikbare woonruimte van uw zolder.

Hoe verloopt de plaatsing van dakisolatie?

Bij voorkeur plaatsen we dakisolatie aan de binnenzijde van de woning. Dit is een relatief goedkope en snelle methode. Ook biedt het direct de mogelijkheid om uw zolder mooi af te werken. Deze vorm van isoleren kost slechts enkele dagen. Omdat er puur aan de binnenzijde van de woning wordt gewerkt zijn installaties zoals steigers doorgaans niet nodig.

Indien u van plan bent om vergaand te verduurzamen (energieneutraal) of groot werk aan het dak gepland heeft staan (bijvoorbeeld pannen vervangen) is dakisolatie aan de buitenzijde van uw woning een optie. Deze techniek is iets ingrijpender en kost iets meer, maar kan u ook een hogere isolatiewaarde opleveren.

Wat heb ik allemaal voor mogelijkheden?

Voor veel oudere woningen is naïsoleren zinvol, zelfs als er al enig (verouderd) isolatiemateriaal aanwezig is. De meest gangbare isolatiemiddelen zijn platen minerale wol (Ecose) of los in te spuiten glaswol (Supafil Timber Frame). De materiaalkeuze is onder andere afhankelijk van het budget en het beoogde bespaarresultaat. Ook het niveau van afwerking kan in samenspraak met u bepaald worden. Dit is vooral afhankelijk van uw woonwensen en budget: wilt u een kale plaatsing van isolatiemateriaal, nette gipsplaten, of een luxe gespoten latex afwerking? Het kan allemaal.

Onze adviseurs kunnen voor u uitzoeken welk middel het beste bij uw woning, wensen en budget past. Susteen kan alle gangbare producten en afwerkingen bieden.

Precies weten of en hoe uw dak kunt laten isoleren?

Bij Susteen zijn we bekend met veel verschillende gangbare isolatieproducten en -methodes voor de isolatie van schuine daken. Platdakisolatie is maatwerk waarvoor u het best een aannemer/dakdekker kunt benaderen. Voor de isolatie van schuine daken kan onze adviseur meestal wel precies bepalen wat er mogelijk is, en hoe u dient te isoleren. In ons advies leest u precies wat de te verwachten investering is én wat u door uw schuine dak(en) te isoleren gaat besparen.

Met dakisolatie bespaart u geld én verandert u uw zolder in een bruikbare woonruimte. | Susteen

De voordelen van goede dakisolatie:

  • Door de isolatie verstookt u minder gas.
  • U heeft een koelere woning in de zomer.
  • Het huis wordt stiller door de geluiddempende werking van het isolatiemateriaal.
  • Het risico op vochtplekken op zolder wordt een stuk minder.
  • Een geïsoleerde zolder is vaak een mooier afgewerkte zolder.
  • Door de som van bovenstaande voordelen kunt u vaak een extra bruikbare en prettige woonruimte creëren waar eerst bijvoorbeeld alleen een opslag/washok was.

Veelgestelde vragen over dakisolatie:

Bijna alle daken zijn te isoleren. Welk materiaal en welke techniek het beste bij uw wensen passen moet ter plekke nader bepaald worden. Dit hangt grotendeels af van het beoogde resultaat en uw budget.

Om uitsluitsel te kunnen geven moet dit tijdens een inspectie bekeken en bepaald worden. Plaatsing van isolatie is meestal echter mogelijk. Vaak zorgt de vakkundige plaatsing van dakisolatie zelfs voor een aanzienlijke vermindering van vochtproblemen rondom het dak. Zo kunt u vochtplekken op zolder in de toekomst met goede dakisolatie voor zijn.

Van binnen aangebrachte dakisolatie is van buiten de woning niet zichtbaar. Binnen in de woning is de zichtbaarheid afhankelijk van het afwerkingsniveau. Indien u de zolder bijvoorbeeld als opslag gebruikt kunt u ervoor kiezen om de dakisolatie kaal te plaatsen. Met gipsplaten of opspuitbare latexverf kunt u uw zolder echter ook zeer netjes afwerken. In onze ervaring is de ruimte na isolatie zelfs een stuk netter afgewerkt dan voorheen.

Bij isolatie van de buitenzijde van uw dak wordt als het ware een extra schil aangepakt. Dit kan netjes afgewerkt worden met een dakbedekking die bij uw woning past.

In de gemiddelde woning is dakisolatie inclusief afwerking meestal binnen twee dagen geplaatst. U zit dus zeker geen weken in de herrie/rommel, maar krijgt slechts enkele dagen werklui over de vloer. Hierna kunt u gelijk genieten van uw getransformeerde zolder!

Jazeker. Ook een onverwarmde en/of ongebruikte zolder zorgt vaak voor veel warmteverlies. Het kan soms gunstig zijn om in samenspraak te bepalen niet de zolder zelf, maar zoldervloer/vliering te isoleren. Dit is afhankelijk van uw (beoogde) gebruik van de zolder en de isolatiemogelijkheden die de zoldervloer/vliering bieden.

De prijs van dakisolatie wordt bepaald door de beoogde isolatietechniek, het materiaal, en het afwerkingsniveau. Het isoleren van een dak kost doorgaans tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter.

Wij kunnen u een gedetailleerde kostenindicatie geven nadat wij uw wensen met betrekking tot isolatiewaarde en afwerkingsniveau hebben gehoord.