Het isoleren van de muren van een woning is vaak één van de meest efficiënte manieren om uw energieverbruik stevig te reduceren. De gerealiseerde besparing varieert van zo’n 6 tot 10 m³ aardgas per vierkante meter geïsoleerde gevel. Dit staat gelijk aan zo’n 10% van de totale gasbehoefte voor geschakelde woningen tot wel 25% bij vrijstaande huizen. Hiernaast woon je gelijk een stuk prettiger: De buitenmuren voelen warmer aan en jouw huis wordt een stuk minder gehorig.

Spouwmuurisolatie is snel geregeld

Een spouwmuur is een gevel die bestaat uit een binnen- en buitenmuur met daartussen een ruimte (spouw) van 4 tot 6 cm. Bij spouwmuurisolatie vult een gespecialiseerd gevelisolatiebedrijf de spouw met isolatiemateriaal, bijvoorbeeld piepschuimbolletjes of glaswolvlokken.

Vakmensen van het isolatiebedrijf boren gaten in de voegen aan de buitenkant van de gevel. Die gaten komen op ongeveer een meter afstand van elkaar, steeds op een plek waar een liggende en een staande voeg elkaar kruisen. Via die gaten blazen zij het isolatiemateriaal de spouw in. Daarna stoppen ze de gaten weer netjes dicht met specie van dezelfde kleur. Daar zie je achteraf niks meer van en onderhoud is niet nodig.

De voordelen van spouwmuurisolatie op een rijtje

  • Jouw gasverbruik vermindert aanzienlijk.
  • De buitenmuren worden comfortabeler en warmer.
  • Jouw woning wordt stiller door de geluiddempende werking van het isolatiemateriaal, je hebt  minder last van (verkeers)geluid van buitenaf.
  • Tocht en vocht komen jouw huis minder makkelijk in.
  • Spouwmuurisolatie rendeert vaak bijzonder goed, in sommige gevallen is de investering zelfs al in 4 jaar terugverdiend.
  • Het uiterlijk van je woning verandert niet door spouwmuurisolatie.
  • De plaatsing van spouwmuurisolatie is gemakkelijk en snel: veelal van buitenaf en binnen één dag.
jong stel op houten blok voor muur

Is mijn woning geschikt voor gevelisolatie? 

Je woning is geschikt voor gevelisolatie als je huis voldoet aan de volgende voorwaarden voldoet. 

In de woning zijn spouwmuren aanwezig. 

Natuurvrij isoleren zonder dieren te schaden

Het isoleren van spouwmuren lag even stil doordat beschermde diersoorten zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen die wonen in de spouw onnodig worden verstoord of gedood. Vanuit de Wet Natuurbescherming moet er daarom per woning een ecologisch onderzoek plaatsvinden. De nieuwe werkwijze ‘natuurvriendelijke isoleren’ is een tijdelijke oplossing. Lees hier meer over natuurvriendelijk isoleren. 

De uitvoerende partij

Susteen werkt samen met uitvoerende partners die uitgezocht zijn op basis van betrouwbaarheid, ervaring en de beste prijs-kwaliteitverhouding. Je ontvangt bij ons advies vrijblijvende offerte(s) van onze partner. 

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde is vooral afhankelijk van de breedte van de spouw en minder van het gebruikte isolatiemateriaal. De stenen plus het isolatiemateriaal geven samen de isolatiewaarde (de Rc-waarde) van de gevel aan. Ná de isolatie van een spouw van 6 centimeter breed, is de Rc-waarde 1,7. Dat is veel beter dan de gemiddelde isolatiewaarde van een ongeïsoleerde spouwmuur, vaak met Rc-waarde 0,4.

Er zijn tal van isolatiemiddelen beschikbaar voor jouw muren. Isolatiemateriaal kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van duurzaam glaswol, kunststof parels (EPS), PUR-schuim, of speciaal ontwikkelde wandisolatieschuimen (UF-schuim/Aminotherm). Welk product voor jou aantrekkelijk is hangt af van verschillende factoren. We letten bijvoorbeeld op het woningtype, op de staat van de muren, op jouw bijkomende (comfort)wensen en op de beschikbare financiën. Onze adviseur kan snel en gemakkelijk vaststellen welk product bij jouw woning past.

Wat levert spouwmuurisolatie mij op

Indicatieve kosten en besparingen spouwmuurisolatie in euro’s

Soort woningInvesteringBesparing per jaar in ongeïsoleerde woningBesparing per jaar in matig geïsoleerde woning
Hoekwoning2400650Verbeteren bij renovatie
2 onder 1 kap2400650Verbeteren bij renovatie
Tussenwoning900260Verbeteren bij renovatie
Vrijstaande woning3800960Verbeteren bij renovatie

De winst van spouwmuurisolatie kun je vergelijken met een spaarrente van 10 procent. De precieze besparing is natuurlijk afhankelijk van jouw woning, maar ook van de samenstelling van jouw huishouden en van je stookgedrag. In de berekeningen in ons advies houden we hier rekening mee.

Advies nodig?

In ons advies ‘Optimaal besparen’ gaan we uitgebreid in op de mogelijkheden van spouwmuurisolatie. 

Ja, ik wil advies
energieneutraal-advies-acties-van-susteen-duurzaamheid-energie-besparen-geld-warmtepompadvies

Advies nodig?

In ons advies ‘Optimaal besparen’ gaan we uitgebreid in op de mogelijkheden van spouwmuurisolatie. 

Ja, ik wil advies

Veelgestelde vragen

Dit ligt aan meerdere factoren. Allereerst moet er een spouw aanwezig zijn. Soms zijn zeer oude (begin 20e eeuw en eerder) woningen namelijk enkellaags opgemetseld. Als er een spouw is moet er onder andere gekeken worden of deze niet te vervuild is, of er genoeg ruimte is, en of de muur nog in een goede staat is. Dit alles kan simpel en snel bekeken worden door onze adviseur. Dit gebeurt via een endoscopisch onderzoek. Soms kan een spouw niet geïsoleerd worden zonder de muur te beschadigen, zoals bij woningen die geschilderd zijn met een dampdicht systeem of woningen met veel geglazuurde stenen. Ook hier let de adviseur op.

Indien spouwmuurisolatie niet mogelijk is kunnen voorzetwanden of gevelisolatie soms een alternatief bieden.

De spouw wordt geïsoleerd door kleine gaatjes in het metselwerk te boren en hier vulmateriaal in te spuiten. Dit gebeurt indien mogelijk vanaf de buitenzijde van de woning. Zo heb je amper last van de werkzaamheden. Naderhand worden de gaatjes weer netjes afgedicht en zie je nagenoeg niets meer van de werkzaamheden.

Dit kan afhankelijk van het type muur, jouw wensen en je budget verschillen. Zo kan duurzaam glaswol worden ingespoten, maar ook polystyreen (EPS parels), PUR, of speciaal ontwikkelde spouwschuimen (UF-schuim/Aminotherm) worden gebruikt. De eigenschappen en voordelen van ieder materiaal zijn bekend bij onze adviseurs, die je kan helpen de juiste keuze te maken.

Qua effect wel, qua kosten en overlast niet! Spouwmuurisolatie wordt meestal vanaf de buitenzijde van de woning aangebracht. Vaak worden de werkzaamheden binnen één werkdag uitgevoerd. Hierdoor ervaar je amper overlast en blijven de kosten laag, terwijl je wél flink gaat besparen!

In de regel wordt spouwmuurisolatie eenmalig voor de resterende levensduur van een woning aangebracht. Indien je sterk verouderde of verzakte spouwmuurisolatie hebt kan dit echter meestal wel worden bijgevuld of vervangen. Dit brengt echter wel extra werk en dus kosten met zich mee, en de besparing valt vaak lager uit. Het nut hiervan moet dus per situatie worden afgewogen.

Vroeg of laat zal een buitenmuur dusdanig verweerd raken dat weersinvloeden van buitenaf in de poriën dringen. Slagregens, sneeuwval en vorst hebben effect op de baksteen. Hoewel het meeste vocht aan de buitenzijde weer zal opdrogen of verdampen bereikt zeker 10% de spouwruimte. In de spouwruimte is het de bedoeling dat vocht verdampt door ventilatie of afvloeit via de openingen aan de onderzijde van de buitenmuur. Spouwmuurisolatie is doorgaans niet vocht opnemend, en vormt dus een extra barrière richting de binnenmuur. Zo krijgt vocht langer de tijd om af te vloeien. Spouwmuurisolatie verbetert dus de vochthuishouding van jouw spouw. Ook houdt het extra isolatiemateriaal tocht tegen. Zo wordt de lucht in jouw woning droger en gezonder, en het leefklimaat prettiger.

Soms is het mogelijk om met voorzetwanden jouw muren via de binnenzijde te isoleren, of om uw buitengevel te bekleden. Dit zijn echter duurdere en complexere technieken. Ook moet je er rekening mee houden dat deze opties invloed hebben op het uiterlijk van jouw woning en/of uw leefruimte. Deze vormen van muurisolatie kunnen echter wel interessant zijn bij een wens tot vergaande verduurzaming of indien er geen geschikte spouw aanwezig is.

Wij kunnen inschatten of voorzetwanden en/of gevelisolatie voor je een zinvol alternatief zijn.

Het vullen van de spouw is zeer effectief en erg goedkoop! Doorgaans kost isolatie van de spouw tussen de 20 en 30 euro per vierkante meter. Doordat spouwmuurisolatie je een forse besparing op jouw energierekening oplevert verdient deze maatregel zich vaak al binnen 4 à 6 jaar terug.

Voorzetwanden en gevelisolatie zijn vele malen duurder. Vaak ligt de terugverdientijd boven de twintig jaar. Deze maatregelen zijn daardoor slechts in enkele gevallen economisch interessant. Soms zijn deze vormen van muurisolatie wel aantrekkelijk voor mensen die gasloos of energieneutraal willen wonen, of voor mensen die vooral vanuit milieu- of en/comfortoverwegingen willen isoleren.