Isolatieglas

Isolatieglas is glas dat beter isoleert dan traditioneel enkel glas. Veel mensen kennen isolatie als ”dubbel glas”. Er zijn echter veel verschillende opties, bijvoorbeeld: traditioneel dubbel glas, HR-glas, driedubbel glas, of bijvoorbeeld voorzetramen. In alle gevallen zorgt isolatieglas voor minder koudevallen en tocht in uw woning, en voor minder energieverlies. Isolatieglas heeft ook een geluiddempende werking, en u heeft minder last van condensvorming aan de binnenzijde van de woning.

Hoe wordt isolatieglas geplaatst?

Veelal valt er in bestaande kozijnen nieuw isolatieglas te plaatsen. De voorkeur gaat bij Susteen in dit geval over het algemeen uit naar HR++ glas, het beste dubbelglas op de markt. Zo worden uw ramen snel en relatief goedkoop vervangen.

Uw kozijnen moeten vaak licht aangepast worden: de ruimte waarin het glas bevestigd zit (de sponning) moet vaak wat breder uitgefreesd worden, en soms zijn sterkere scharnieren nodig om het extra gewicht van dubbel glas te dragen. Dit werk is echter snel en simpel uit te voeren. De installateur is al bijna klaar voor u er erg in heeft dat hij bezig is.

Hoe weet ik welk glas ik het beste kan gebruiken?

De plaatsing van standaard HR++-glas in uw bestaande kozijnen geniet de voorkeur, maar er zijn veel redenen te bedenken om toch een andere keuze te maken.

Indien de ambitie energieneutraal is, of de kozijnen toch aan vervanging toe zijn, kan driedubbel glas inclusief nieuwe kozijnen interessant zijn. Bij zeer oude panden kan zogenaamd monumentenglas het unieke karakter van uw woning behouden. Heeft u lage kozijnen of glazen deuren? Er bestaat speciaal veiligheidsglas dat de risico’s op verwondingen bij ongelukken aanzienlijk verkleint.

De adviseurs van Susteen kunnen goed voor u inschatten welke mogelijkheden het beste bij uw ambities en budget passen. Wij bieden alle gangbare oplossingen aan. Voor complexe maatwerkoplossingen koppelen wij u aan de juiste specialist.

Isolatieglas

De grootste voordelen van isolatieglas op een rijtje:

  • Uw energieverbruik neemt aanzienlijk af door verbeterde isolatie.
  • U hebt een koelere woning in de zomer.
  • Door de geluiddempende werking van isolatieglas heeft u stukken minder last van (verkeers)geluid van buiten uw woning.
  • Tocht en koudevallen verdwijnen.
  • Er ontstaat veel minder condens op de binnenzijde van de ramen.

Veelgestelde vragen
over isolatieglas:

Nee, als u enkel glas of verouderd dubbel glas heeft is vervangen vaak voordeliger. Doordat dubbel glas doorgaans in bestaande kozijnen past is de investering vaak gering. Hiernaast bespaart u direct aanzienlijk op uw gasverbruik met nieuw HR++ glas. Als u bijvoorbeeld 20 m2 enkel glas bijvoorbeeld vervangt door HR++ glas verstookt u vaak al snel zo’n 400m3 gas minder per jaar. Ook als u momenteel verouderd dubbel glas heeft kan HR++ glas nog een groot verschil maken. De besparing compenseert vaak al snel de kosten van vervanging, zelfs als uw huidige ramen het einde van hun levensduur nog niet bereikt hebben.

Jazeker. Zo kan goed HR++ glas wel 2,5 keer beter isoleren dan traditioneel dubbelglas (en zelfs 5 keer beter dan enkelglas). Susteen werkt in de regel altijd met goed HR++ glas. HR+++ glas of andere oplossingen kunnen in bepaalde situaties, zoals bij energieneutraal wonen, nodig zijn.

Het is wel iets ingewikkelder dan dat. HR isolatieglas bestaat uit twee of drie bladen blank glas, waarvan er één bekleed is met een dunne transparante en blanke warmtereflecterende metaallaag. De moderne coatings zijn zo goed als 100% helder en kleurloos. De ruimte tussen de bladen, de zogenaamde spouw, is gevuld met een edelgas als argon of krypton en kan in dikte variëren.

Wanneer u lage kozijnen of glazen deuren heeft adviseren wij doorgaans veiligheidsglas. Dit is glas dat minder gevaarlijk is wanneer het onverhoopt breekt. Ook kunt u natuurlijk zelf uw voorkeur voor dit glas uitspreken.

Soms zijn er extra voorwaarden voor monumentale panden, bijvoorbeeld met betrekking tot de uitstraling van de woning. Dit is na te gaan bij de gemeente. Vaak biedt monumentenglas een uitkomst. Dit isolatieglas is met het monumentale karakter van oude panden in het achterhoofd ontwikkeld. Wij kunnen hierin niet altijd alles zelf leveren, maar brengen u in deze gevallen in contact met de juiste specialist.

De door ons geprefereerde optie, HR++-glas, kost doorgaans tussen de 150 en 300 euro per vierkante meter. Extra mogelijkheden zoals het vervangen van kozijnen en veiligheidsglas veroorzaken het grote verschil tussen de minimum- en maximumprijs. Deze meerprijs wordt vaak wel gecompenseerd door bijkomende voordelen (bijvoorbeeld veiligheid, noodzakelijk onderhoud aan de woning).

Glas wordt soms tegen bodemprijzen aangeboden. Het ene isolatieglas is echter het andere niet! Vaak is de isolatiewaarde van iets duurder glas zoveel hoger dat u de meerprijs binnen korte tijd vanzelf terugverdient.