Vloer- en bodemisolatie

Veel woningen verliezen een hoop warmte door de vloer. Vooral woningen van voor 1982 hebben vaak geen of bijna geen isolatie onder de vloer. De ongeïsoleerde verbinding met een veelal klamme kruipruimte zorgt voor een onbehagelijk gevoel in huis. Daarnaast brengt een gebrek aan isolatie onnodig hoge stookkosten met zich mee. Ook is optrekkend vocht vanuit de kruipruimte slecht voor uw spullen en uw gezondheid. Gelukkig zijn bijna alle vloeren geschikt voor na-isolatie.

Hoe wordt een vloer geïsoleerd?

Afhankelijk van de situatie in uw woning wordt gekozen voor vloerisolatie of voor bodemisolatie. Zowel vloer- als bodemisolatie worden in de kruipruimte aangebracht. Vloerisolatie wordt op hoogte, direct onder de vloer, aangebracht. Bodemisolatie wordt daarentegen los op de bodem van de kruipruimte gestort.

Beide vormen van isoleren zijn snel en gemakkelijk. Doorgaans is de plaatsing binnen één dag uit te voeren, en u ondervindt amper hinder van de werkzaamheden.

De Juiste Vloer- of bodemisolatie voor u.

Er is veel verschil in efficiëntie, prijs, en functie van de verschillende types vloer- en bodemisolatie. Vloerisolatie kan bijvoorbeeld bestaan uit gerecycled materiaal en glaswol (Ecose), aluminiumfolie (TONZON), of PUR-schuim. Bodemisolatie wordt meestal gemaakt van polystereen (EPS parels of EPS chips). Ieder product heeft zijn eigen unieke voordelen. Zo helpen sommige isolatiemiddelen bij het droger maken en houden van de kruipruimte. Ook zijn niet alle middelen geschikt voor alle vloertypes.

Susteen kan werken met alle gangbare materialen, en biedt daardoor altijd de juiste oplossing. Tijdens een inspectiebezoek wordt voor ons snel duidelijk welk middel het beste bij uw woning past.

Met vloer- en bodemisolatie bespaart u geld én wint u comfort! | Susteen

De belangrijkste voordelen van vloer- en bodemisolatie:

  • Het energieverbruik daalt doordat isolatie het warmteverlies beperkt.
  • Uw woning is behaaglijker doordat de vloer enkele graden warmer wordt.
  • U heeft minder last van schadelijk en ongezond optrekkend vocht in uw woning.
  • Door vloerdemping krijgt u vaak een betere akoestiek in de woning.
  • Leidingwerk in uw kruipruimte gaat stukken langer mee door een betere vochtregulatie.

Veelgestelde vragen over vloer- en bodemisolatie:

Bijna alle vloeren zijn met vloer- of bodemisolatie te isoleren. Isoleren gaat niet als woningen geen kruipruimte hebben, of als de kruipruimte minder dan 20cm hoog is. Ook kan het zijn dat kruipruimtes niet normaal toegankelijk zijn. Soms is bodemisolatie dan nog wel mogelijk. Een adviseur kan dit voor u uitzoeken.

Er zijn veel materialen mogelijk. Vloerisolatie kan onder andere bestaan uit gerecycled materiaal en glaswol (Ecose), aluminiumfolie (tonzon), of PUR-schuim. Welk materiaal het beste bij uw woning past is afhankelijk van verschillende factoren. Zo wordt onder andere rekening gehouden met het type vloer dat u heeft, de staat van de kruipruimte, en eventueel leidingwerk.

Moderne bodemisolatie wordt meestal gemaakt van polystereen (EPS parels of EPS chips). Dit zijn materialen die makkelijk in vochtige en/of ondiepe kruipruimtes kunnen worden ingespoten. Beide varianten werken daarnaast vochtregulerend.

Sommige mensen isoleren de bodem van hun kruipruimte met schelpen. Wij raden dit af omdat de isolatiewaarde zeer beperkt is en omdat de kruipruimte na isolatie met schelpen vaak zeer slecht toegankelijk is.

Dit verschilt per materiaal. Voor vloerisolatie gaat de uitvoerder altijd de kruipruimte in. Vervolgens wordt het materiaal bevestigd aan de onderzijde van de vloer of tussen de vloerbalken. Sommige materialen worden vastgeniet (Tonzon), anderen worden tussen de balken ingeklemd zonder verdere bevestigingsmaterialen (minerale wol), en weer ander materiaal wordt opgespoten (PUR). Iedere bevestigingstechniek heeft zo zijn unieke voordelen.

Bodemisolatie wordt bij voorkeur net als vloerisolatie geplaatst vanuit de kruipruimte zelf. De isolatie wordt los op de bodem gespoten en vormt zo een laag die op de grond van uw kruipruimte rust. Door de kruipruimte in te gaan kan de uitvoerder alle hoeken goed bereiken. Is er te weinig ruimte om de ruimte te betreden? Dan is het ook mogelijk om alleen vanuit de opening van de kruipruimte te werken.

Vaak valt ook een vochtige kruipruimte goed te isoleren. Door de juiste producten te gebruiken kunnen we de vochtproblemen zelfs stevig verminderen. Zo gaat leidingwerk in uw kruipruimten langer mee, en is de lucht in uw woning droger (= gezonder!).

Allereerst is het vaak goed om een speciale bodemfolie te leggen. Deze folie wordt los op de bodem van uw kruipruimte geplaatst en houdt veel vocht tegen. Daarnaast zijn bepaalde materialen erg goed in het tegenhouden van optrekkend vocht. Voorbeelden hiervan zijn EPS parels en TONZON isolatiefolie.

Het is natuurlijk belangrijk dat uw woning goed geventileerd blijft, dit geldt in het bijzonder voor de kruipruimte. Tijdens de isolatie van uw vloer worden zo nodig extra ventilatieroosters geplaatst om hiervoor te zorgen.

Plaatsing van zowel vloer- als bodemisolatie gaat doorgaans erg snel, en levert amper overlast op. Vaak is alles zelfs binnen één dag geïnstalleerd.

Soms zijn er kleine werkzaamheden nodig om vloerverwarming te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan het ruimen van puin in de kruipruimte of het creëren van een (extra) kruipluik. U kunt dit soort werk zelf uitvoeren, maar de meeste uitvoerders kunnen dit ook tegen een geringe meerprijs voor u doen.

Dit is een vraag die niet zomaar te beantwoorden is. Er zit bijvoorbeeld al een aanzienlijk prijsverschil tussen de beschikbare materialen. Verder zijn er soms vanwege omstandigheden zoals vochtproblemen extra producten zoals een vochtwerende bodemfolie nodig. Ook eventueel meerwerk zoals het verwijderen van puin of het creëren van een doorgang tussen twee compartimenten van de kruipruimte beïnvloedt de prijs.

Als ruwe indicatie kunt u aanhouden dat men meestal tussen de 20 en 40 euro per vierkante meter te isoleren oppervlak kwijt is. Onze adviseurs kunnen u verder inlichten, en via onze rapporten weet u precies wat de isolatie die bij uw woning past kost.