Warmtepompen

Het gebruik van de warmtepomp is relatief nieuw in Nederland. Het systeem wordt wel al langer toegepast in Scandinavië en in Duitsland. De Scandinaviërs en Duitsers begrijpen al lang dat warmte uit je directe omgeving onttrekken zeer voordelig én duurzaam is. Ook in Nederland begint dit begrip door te dringen. De warmtepomp wordt dan ook steeds populairder. vooral de zogenaamde aerothermische warmtepomp is in trek.

Wat doet een warmtepomp precies?

De aerothermische warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit lijkt op de ventilatorkast van een airconditioner. Binnen hangt een kast die lijkt op een kleine CV-ketel naast of nabij de eigenlijke CV-ketel.

De buitenunit werkt als een omgekeerde koelkast. De hitte wordt uit de lucht gefilterd en naar de binnenunit verplaatst. Deze levert de hitte af aan de CV-ketel. Zo wordt uw CV-ketel in het verwarmingsproces gesteund door middel van aan de buitenlucht onttrokken warmte. Dit kan zorgen voor een aanzienlijke besparing op uw stookkosten.

Past een warmtepomp bij mijn woning?

Warmtepompen kunnen in bijna iedere woning geplaatst worden. De buitenunit wordt op een onopvallende plek geplaatst, bijvoorbeeld op een garagedak. De binnenunit wordt naast uw CV-ketel opgehangen.

De vraag of een warmtepomp voor u ook rendabel is ligt aan vele factoren. Hierbij kunt u denken aan de grootte van uw woning, uw stookgedrag, en het al dan niet beschikbaar zijn van subsidies. Onze inspecteurs kunnen dit allemaal precies voor u uitzoeken. Zo krijgt u van ons voorgerekend of een warmtepomp u kan gaan helpen bij het besparen van energie en geld!

Niet alle warmtepompen zijn hetzelfde. Wij werken veelal met de warmtepompen van Techneco, zoals de populaire ELGA. Dit zijn kwaliteitswarmtepompen met een goed rendement. In ons advies zoeken wij altijd de warmtepomp die het beste aansluit bij uw energiebehoefte en budget.

warmtepomp

De belangrijkste voordelen van warmtepompen:

  • Een warmtepomp zorgt dat u aanzienlijk, tot wel 70%, op uw gasbehoefte bespaart.
  • De gehele installatie is veelal zo te plaatsen dat hij amper opvalt.
  • Warmtepompen hebben een lange theoretische levensduur (20+ jaar).
  • Warmtepompen kunnen ’s zomers ook uw woning koelen, en doen dit stukken zuiniger en gecontroleerder dan conventionele airco’s.

Veelgestelde vragen over warmtepompen:

Warmtepompen zijn in staat warmte te leveren zolang het buiten ten minste 5 graden is. U zult dus zien dat u vooral in het voor- en najaar aanzienlijk op uw gasverbruik kan besparen. Dit komt doordat uw verwarming dan grotendeels op warmte uit de buitenlucht draait. Veelal levert dit een besparing van tenminste enkele honderden euro’s per jaar op.

Een aerothermische warmtepomp werkt in feite als een omgekeerde koelkast. Een koelkast filter namelijk warme lucht uit het te koelen compartiment en blaast deze achter de koelkast weer uit. Een warmtepomp filtert de warmte uit de buitenlucht, en blaast deze als het ware de woning in.

Er zijn ook geothermische warmtepompen, deze trekken hun warmte niet uit de lucht maar uit de grond. Omdat aan deze categorie pompen vaak hogere investeringskosten zitten komt het niet vaak voor dat we ze adviseren. Door hun relatief hoge rendement kunnen ze wel interessant zijn voor vergaande woningverduurzaming/energieneutraal wonen.

De aerothermische warmtepomp bestaat uit twee units. Een buitenunit, die de warmte uit de lucht trekt, en een binnenunit. De binnenunit wordt nabij de CV-ketel geïnstalleerd en reguleert de toevoer van warmte naar de ketel.

Vaak zijn mensen bang dat de buitenunit, een ventilatorblok, geluidsoverlast geeft. Dit is met moderne kwaliteitspompen onterecht. De ventilatoren zijn erg stil en werken op een veel lager vermogen dan bijvoorbeeld de ventilatoren van een airconditioner. De kans dat u iets van uw warmtepomp hoort in of om uw huis is bij correcte plaatsing miniem.

De warmtepomp die wij het meest aanraden is een aerothermische warmtepomp die gebruikt wordt voor verwarming van het water in de CV-ketel: De ELGA (Techneco). Deze kost inclusief plaatsing rond de 4600 euro.

Alternatieven (geothermische warmtepompen) zijn vaak aardig duurder en daardoor voor veel mensen niet erg interessant.