Zonneboilers

Ze lijken op het dak wel een beetje op zonnepanelen: de zonnecollectors van een zonneboiler. Zonneboilers maken dan ook net als zonnepanelen gebruik van de zon om u op duurzame wijze in uw energiebehoefte te voorzien. Het doel en de werking zijn echter totaal anders.

Hoe werken zonneboilers?

Zonneboilers bestaan uit meerdere componenten: Een collector, een opslagvat en een pomp. Op het dak ligt de collector. De collector is gevuld met speciale vloeistof die de warmte van de zon zeer efficiënt opvangt. De opgevangen warmte wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan het leidingwater in het opslagvat. Het opslagvat staat aangesloten op een naverwarmer, meestal een HR-combiketel. Wanneer u warm leidingwater nodig heeft komt dit uit het opslagvat. Het water wordt indien nodig bijverwarmd door de naverwarmer.

Met een zonneboiler bespaart u tot wel 45 procent op de kosten voor warm leidingwater. Met een zogenaamde zonneboilercombi kunt u zelfs nog meer gas besparen doordat deze ook warmte aan radiotoren en vloerverwarming kunnen afgeven.

Is een zonneboiler interessant voor mij?

Zonneboilers zijn voornamelijk interessant voor wat grotere gezinnen (3+ gezinsleden). Door te gaan voor een compact boiler of een zonneboilercombi kunt u soms echter ook in kleinere huishoudens profiteren van een boiler. Wij kunnen verschillende boilers aan u adviseren, allemaal ontwikkeld door een ervaren en kwalitatief hoogwaardige producent (meestal Solesta). Zo krijgt u de boiler die het beste bij uw gezin past.

Solesta zonneboiler

Bij bijna iedere woning met een eigen dak is wel een geschikte plaats voor een zonneboiler te vinden. De collectors op het dak nemen relatief weinig ruimte in. Ook de binneninstallatie valt doorgaans wel naast of nabij uw huidige CV-ketel in te passen. Het plaatsen van de gehele installatie gaat bovendien snel en gemakkelijk: de werkzaamheden zijn vaak binnen één dag afgerond.

zonneboiler

De belangrijkste voordelen van zonneboilers:

  • Zonneboilers zijn op bijna iedere woning met eigen dak in te passen.
  • U bespaart met een zonneboiler stevig op uw gasverbruik.
  • Zonneboilers hebben een lange geschatte levensduur (25 a 30 jaar).
  • Zonneboilers zijn praktisch onderhoudsvrij na installatie.

Veelgestelde vragen over zonneboilers:

Zonnecollectors zijn op het dak liggende panelen die zonne-energie winnen. Ze werken een beetje als omgekeerde radiators. De collectors bestaan uit een buizenstelsel waar vocht doorheen loopt. In plaats van warmte afgeven moeten collectors deze echter juist opnemen. Via een warmtewisselaar wordt leidingwater met deze gewonnen energie opgewarmd. Het opgewarmde water gaat vervolgens naar een opslagvat. In dit vat komt het warme water te zitten. Op een warme dag kan de temperatuur in dit vat oplopen van 15 naar wel 85 graden.

Op uw dak liggen doorgaans een of enkele panelen. Enkele vierkante meters beschikbare ruimte op uw dak is meestal al genoeg. Binnen in de woning komen een warmtewisselaar en een opslagvat te staan, dicht bij uw ketel. Ongeveer een vierkante meter vrij vloeroppervlak naast of nabij uw ketel is voldoende.

Jazeker. De zonnecollectors en warmtewisselaars van tegenwoordig zijn zeer effectief. Op zomerdagen kunnen zij het water in uw opslagvat tot wel 70 graden opwarmen binnen een dag, maar ook in het voor- en najaar wordt nog een hoop warmte gewonnen. Door de installatie slim met een naverwarmer te combineren zit u nooit zonder warm water, en bespaart u ook wat op uw gas tijdens wat mildere dagen.

U heeft al een volledig systeem inclusief installatie vanaf rond de €2800,-. Soms zal u een wat duurder model geadviseerd worden. De meerprijs verdient zichzelf in dit geval door extra energiebesparing meestal snel terug.