Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig een belangrijke bron van zelf opgewekte groene energie voor Nederland. Belangrijk is om er rekening mee te houden dat de ene installatie de andere niet is! Het rendement is sterk afhankelijk van het type panelen dat u kiest, maar ook van de plaatsingstechniek en -locatie.

Hoeveel werk is het om zonnepanelen te plaatsen?

Het plaatsen van zonnepanelen is een gevaarlijke klus voor de leek. Een installateur draait er echter zijn hand niet voor om. Doorgaans liggen de zonnepanelen binnen één dag bij u op het dak. Diezelfde dag wordt ook de rest van de installatie afgerond. U kunt dus snel en gemakkelijk beginnen met het opwekken van uw eigen groene energie!

Zijn zonnepanelen geschikt voor mij?

Susteen biedt een breed scala aan zonnepanelen en omvormers. Zo is er altijd een systeem te vinden dat past bij uw wensen op het gebied van esthetiek, prijs, en efficiëntie. Belangrijk is wel dat u voldoende geschikt dakoppervlak vrij heeft, bij voorkeur gericht op het zuiden.

Zonnepanelen zijn een geweldige investering. Er zijn veel verschillende opties op het gebied van kwaliteit, prestatie én uitstraling. | Susteen

De voordelen van zonnepanelen op een rijtje:

  • Zonnepanelen gaan erg lang mee (doorgaans 25 à 30 jaar).
  • U verdient uw investering meestal binnen tien jaar terug.
  • Op zonnepanelen zit meestal een langlopende garantie (vaak rond de 20 jaar).
  • De aanschaf van zonnepanelen is extra voordelig doordat u ook als consument gebruik kunt maken van de BTW-vrijstelling voor kleine ondernemers bij de overheid. Zo kunt u direct uw BTW terugkrijgen.
  • In Nederland wordt gesaldeerd op uw opgewekte energie: de dagen waarop u te weinig energie voor uw behoefte produceert worden zo ver mogelijk gecompenseerd door dagen waarop u overproduceert.
  • Heeft u na saldering op jaarbasis nog steeds meer energie aan het net geleverd dan verbruikt? Dan komt u in aanmerking voor een terugleververgoeding over uw overproductie. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van uw energieleverancier.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen:

Met zonnepanelen wordt in zogenaamde pv-cellen, gemaakt van sillicium, energie opgewekt. Dit gebeurt gelukkig ook als het wat minder zonnig is. Hierdoor renderen zonnepanelen ook in het regenachtige Nederland goed! De opgewekte stroom is ‘gelijkstroom’, en moet nog via een omvormer omgezet worden in de door ons gebruikte ‘wisselstroom’ (230 volt). Een goed systeem met de juiste omvormers is essentieel om jezelf te garanderen van maximaal rendement.

Ja, het rendement kan tussen verschillende modellen en merken zonnepanelen zomaar tien procent schelen. Veel belangrijker is echter nog de opstelling, manier van schakelen, en het type omvormer. Om het meeste uit uw panelen te halen moeten ze correct geplaatst zijn. Hier is een deskundige blik essentieel bij!

Zonnepanelen zijn zowel op platte als op schuine daken te plaatsen. Het minimaal benodigde dakoppervlak is 6 vierkante meter.

Panelen werken het beste als ze op het zuiden georiënteerd staan. Er moet verder geen of zeer weinig schaduw op het beoogde dakdeel vallen omdat dit de opbrengst negatief beïnvloedt. Ook mogen panelen doorgaans niet minder dan 50cm van de rand van het dak geplaatst worden.

Onze adviseur kan een goede inschatting maken van hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen, en of dit rendabel zou zijn.

Een omvormer zorgt ervoor dat de energie die door uw panelen wordt opgewekt geschikt wordt gemaakt voor levering aan het energienet. De omvormer zet ”gelijkspanning” geleverd door de panelen om in ”wisselstroom” (230V). Er zijn verschillende manieren om uw panelen aan omvormers aan te sluiten. Dit kan in string (serie), of apart. Het laatste levert vaak een beter rendement omdat een paneel dat minder functioneert door een defect of schaduw geen effect heeft op de prestatie van de omliggende panelen.

Er zijn momenten dat uw zonnepanelen overproduceren, bijvoorbeeld op een zonnige zomerdag of als u niet thuis bent. De opgewekte energie wordt dan teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Op dit moment ”loopt uw meter achteruit”. In feite verkoopt u de geleverde energie aan uw energiebedrijf voor hetzelfde tarief als waarvoor u normaal stroom koopt. Zo kunt u ondercapaciteit op andere momenten compenseren.

Verder lezen over de salderingsregeling? Dat kan op de website van consuwijzer >

Produceert u over het hele jaar meer dan u verbruikt? Dan bieden veel energieaanbieders een terugleververgoeding. Zij betalen u een vergoeding die onder de prijs die u voor stroom betaalt ligt. Bij sommige leveranciers kan de vergoeding echter oplopen tot zo’n 50% van de aankoopprijs van stroom, waardoor terugleveren u nog steeds geen windeieren legt.

In de regel houdt de regen uw panelen schoon genoeg om optimaal rendement te blijven leveren. Uiteraard kunt u ze ook periodiek reinigen. Het effect op de opbrengst zal echter minimaal zijn.

Let op! Schoonmaakmiddelen kunnen krassen op de panelen achterlaten. Deze kunnen de opwekking van energie negatief beïnvloeden! Gebruik daarom alleen water met een doek of spons om vlekken te verwijderen.