Uw woningverbetering financieren

Indien gewenst kunnen wij u in uw persoonlijke energieadvies extra informatie verschaffen over de beschikbare financieringsvormen. Op deze pagina kunt u alvast kort lezen wat de verschillende opties inhouden, en u ontdekt waar u meer kunt lezen over de verschillende financieringsvormen.

Gaat u investeren in de verduurzaming van uw woning? Dan kunt u de financiering op meerdere manieren regelen. De drie meest gangbare financieringsopties zijn:

 

  • energiebesparende maatregelen financieren met uw eigen (spaar)geld;
  • een kortlopende duurzaamheidslening of energiebespaarlening aangaan;
  • verduurzaming financieren als onderdeel van uw nieuwe of bestaande hypotheek

Uw verduurzaming financieren met eigen (spaar)geld

Heeft u genoeg spaargeld achter de hand om energiebesparende maatregelen uit te voeren? Dan is dit natuurlijk de makkelijkste en snelste manier om uw woningverduurzaming te financiering. Het hoeft echter niet altijd de meest geschikte of zelfs voordelige optie te zijn. Daarnaast kan het soms zelfs interessant zijn om extra bij te lenen om zo nog meer te kunnen investeren in de duurzaamheid van uw woning.

Een duurzaamheidslening of energiebespaarlening aangaan

Er zijn verschillende kortlopende leningen beschikbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen die hun woning willen verduurzamen. Deze leningen maken investeren in energiebesparing voor u als particuliere woningeigenaar extra interessant door de aantrekkelijke voorwaarden.

Een bekend voorbeeld is de duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Dit is een gemeentelijke of provinciale lening met een looptijd van tien tot vijftien jaar. In deze periode betaalt u de lening in zijn geheel terug. De rente die u over de duurzaamheidslening betaalt is in vergelijking met andere financieringsopties erg laag. Daarnaast zijn de afsluitkosten nihil, en de rente is fiscaal aftrekbaar.

 

Niet iedere provincie/gemeente biedt de duurzaamheidslening aan. U kunt online controleren wat de situatie in uw gemeente is:

Is er geen duurzaamheidslening beschikbaar voor uw woonplaats? Naast de gemeentelijke en provinciale leningen is er ook nog de energiebespaarlening van het nationaal energiebespaarfonds.

Verduurzaming financieren via uw nieuwe of bestaande hypotheek

Soms is het mogelijk om uw investering in energiebesparende maatregelen via een hypotheek (mee) te financieren. Deze optie kan interessant zijn dankzij de huidige lage hypotheektarieven en fiscaal voordelige aflosvormen. Veel hypotheekverstrekkers bieden hier mogelijkheden toe. Voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan, onder bepaalde voorwaarden, de maximale hypotheeksom opgehoogd worden indien het extra geleende geld wordt ingezet voor woningverduurzaming.

Heeft u een hypotheek met nationale hypotheekgarantie? Dan zijn er wanneer u geld in de verduurzaming van uw woning steekt mogelijkheden om uw maximale hypotheeksom (normaal 100% van de woningwaarde) op te hogen tot maximaal 106% van de woningwaarde.

Woningverduurzaming en uw hypotheek

Bij het verduurzamingsproces spelen er veel factoren die bepalen of, hoe en wanneer u investeert in energiebesparing. Veel van onze klanten vragen een energieadvies aan ten behoeve van hun nieuwe huis of omdat ze wisselen van hypotheekverstrekker.

 

Voor sommige van deze klanten kan het effect dat verduurzaming op hun hypotheek heeft een grote rol spelen. Verschillende banken stimuleren energiezuinig wonen namelijk actief met hun hypotheken. Dit gebeurt doordat de hypotheekrente bij deze banken gekoppeld wordt aan het energielabel van de woning. Een beter energielabel levert zo een lagere hypotheekrente op. Soms is er zelfs een extra rentekorting beschikbaar voor mensen die extreem zuinig of energieneutraal wonen.

Een voorbeeld van een bank die voordelen biedt aan energiezuinige hypotheekklanten is de ABN AMRO. Hypotheekklanten van deze bank kunnen door Susteen hun energieprestatiecoëfficiënt (EPC) of energie-index (EI) laten bepalen. Als deze goed genoeg is, of na verduurzaming goed genoeg wordt, kunnen zij aanspraak maken op een hypotheekrentekorting voor (zeer) zuinige woningen.

Professioneel financieel advies inwinnen

Susteen is geen erkend financieel adviseur. Wij kunnen u informeren over de beschikbaarheid van verschillende financieringsvormen. Advies over welke financieringsvorm het beste bij uw situatie past kunnen wij u echter niet bieden. Hiervoor kunt u een financieel adviseur in de hand nemen. Deze kan u vertellen wat uw mogelijkheden zijn en welke financieringswijze het beste bij uw situatie past. Susteen kan u met een onafhankelijk financieel adviseur in contact brengen.

Ontdekken welke investeringen er mogelijk zijn in uw huis?

Het energieadvies van Susteen geeft u een duidelijk inzicht in de manieren waarop u in de verduurzaming van uw woning kunt investeren. Ook wordt aangegeven hoeveel de investering in verduurzamende maatregelen zou bedragen. Zo kunt u geïnformeerd op zoek naar de financieringswijze die het beste bij de door u beoogde investering(en) in energiebesparing past.