Subsidies en regelingen

Veel wat oudere woningen in Nederland verbruiken nog onnodig veel energie. De overheid wil dit graag veranderen. Logisch, want de gaskraan in Groningen wordt steeds verder dichtgedraaid, internationaal vastgestelde klimaatdoelen moeten worden gehaald, en steeds meer Nederlandse burgers willen dat de overheid zich inzet voor een schonere en groenere samenleving.

 

Om u te helpen bij het verduurzamen van uw huis biedt de overheid u als woningbezitter verschillende mogelijkheden om extra voordelig energie te gaan besparen. Zo worden er landelijke duurzaamheidssubsidies zoals de ISDE aangeboden. Soms zijn er daarnaast ook provinciale en gemeentelijke subsidiepotjes beschikbaar. Naast de traditionele subsidies op losse verduurzamende maatregelen zijn er ook steeds vaker subsidies beschikbaar voor mensen die gasloos of energieneutraal gaan wonen.

 

Naast subsidies zijn er verschillende voordelige regelingen getroffen voor mensen die investeren in duurzame energie. Zo kunt u profiteren van een laag btw-tarief op isolatiewerkzaamheden of van een btw-teruggave op zonnepanelen. Door goed gebruik te maken van de geboden voordelen kunt u vaak uw investering in duurzame maatregelen extra goed laten renderen.

Welke subsidies kan ik aanvragen?

Er zijn vaak subsidies beschikbaar op verschillende niveaus: landelijk, provinciaal, en gemeentelijk. Het kan dus per woonplaats of regio verschillen waar u recht op heeft. In onze adviezen zorgen wij er standaard voor dat u een voorstel voor verduurzaming krijgt waarin rekening wordt gehouden met alle bij ons bekende beschikbare subsidies.Ook rekenen we het precieze bedrag dat u aan subsidies kunt opvragen voor u uit.

 

Maakt u kans op één of meer subsidies? In uw persoonlijke energieadvies wordt altijd gekozen voor de juiste materialen en installaties, zodat u voldoet aan de gestelde subsidievoorwaarden. Ook kunnen wij u ondersteunen in het aanvraagproces. Meestal kunnen wij u een groot deel van het werk rondom het aanvragen van subsidie uit handen nemen. Zo weet u zeker dat u de beschikbare subsidies optimaal benut zonder zelf uren alle informatie door te hoeven spitten.

Let op! De subsidies op de subsidiewijzer worden door gemeente of provincie aangemeld. Soms wordt dit jammer genoeg niet gedaan. Hierdoor is het overzicht op de subsidiewijzer niet altijd compleet. Ga dus altijd even bij uw gemeente of provincie na of er nog subsidies beschikbaar zijn die niet op de subsidiewijzer staan.

Zonnepanelen

Zonnepanelen gekocht? Uw btw terugvragen & salderen

Naast de bekende subsidies zijn er ook nog interessante andere regelingen beschikbaar. Zo kunt u de BTW die u op zonnepanelen betaalt terugkrijgen wanneer u zich tijdelijk als ondernemer inschrijft. U maakt dan gebruik van de kleine ondernemersregeling. Susteen kan u helpen om gebruik te maken van deze regeling.

Daarnaast is er de salderingsregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat u optimaal profiteert van uw zelf opgewekt stroom. Vaak wekt een woning met zonnepanelen tijdens piekuren meer energie op dan dat de bewoners gebruiken (bijvoorbeeld op een zonnige zomerdag). Deze stroom wordt teruggeleverd aan het net. De salderingsregeling zorgt ervoor dat een deel van uw stroomafname 1 op 1 wordt weggestreept tegen de op een ander tijdstip door u geleverde energie.

Susteen arbeid duurzaam icon

Woningisolatie? Profiteer van het lage btw-tarief op arbeid

In 2013 heeft de overheid veel bouwwerkzaamheden aantrekkelijker gemaakt door tijdelijk het lage btw-tarief (6%) over arbeid in deze sector te heffen in plaats van 21%. Nu de bouw het weer beter doet is deze regeling alweer grotendeels teruggedraaid. Het aanbrengen van isolatie valt tot nader order nog wel onder het 6% btw tarief. Dit maakt het een stuk voordeliger om isolatiemateriaal te laten plaatsen door een professional. Zo haalt u het maximale uit uw woning zonder zelf de kruipruimte in te hoeven!

Duidelijk en vertrouwd duurzamer wonen

Wilt u weten hoe u doeltreffend kunt verduurzamen, maar heeft u er geen zin in om zelf urenlang op zoek te gaan naar informatie over subsidies en voordeeltjes? Advies en ondersteuning met betrekking tot subsidies en regelingen zijn een standaard onderdeel van ons energieadvies: het Woningverbeterplan. Met dit advies ontdekt u precies hoe u energie kunt gaan besparen en wat dit u op zou kunnen gaan leveren.