Subsidies en regelingen voor woningverduurzaming

Veel Nederlandse huizen gebruiken nog onnodig veel energie. De overheid wil dit graag veranderen. Logisch, want de gaskraan in Groningen wordt in rap tempo dichtgedraaid, internationaal vastgestelde klimaatdoelen moeten worden gehaald, en ook steeds meer Nederlandse burgers willen dat de overheid zich actief inzet voor een schonere en groenere samenleving. Om u te helpen bij het verduurzamen van uw huis biedt de overheid u als woningbezitter dan ook verschillende mogelijkheden om extra voordelig energie te gaan besparen. Op deze pagina leest u meer over wat de overheid doet op het gebied van subsidies en regelingen.

Allereerst biedt de overheid regelmatig duurzaamheidssubsidies, zoals de investeringssubsidie duurzame energie (de ISDE) voor zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels. Naast landelijke regelingen zijn er vaak ook provinciale en gemeentelijke subsidiepotjes beschikbaar. Vaak worden dit soort subsidies vooral gegeven op losse energiebesparende maatregelen, maar er zijn tegenwoordig ook steeds vaker speciale subsidies beschikbaar voor de vergaande verduurzaming van woningen. Hierbij kunt u denken aan subsidies voor mensen die hun woning aardgasvrij of energieneutraal maken.

 

Naast subsidies zijn er ook nog verschillende voordelige regelingen beschikbaar voor mensen die investeren in het besparen van energie. Zo kunt u profiteren van het lage btw-tarief op isolatiewerkzaamheden en van een btw-teruggave op zonnepanelen.

 

Alle voordelen die de overheid biedt kunnen samen fors oplopen. Door slim gebruik te maken van beschikbare regelingen en subsidies  kunt u uw investering in duurzame maatregelen vaak dan ook extra goed laten renderen.

Welke subsidies kan ik aanvragen?

Er zijn subsidies voor woningverduurzaming beschikbaar op verschillende niveaus: landelijk, provinciaal, en gemeentelijk. Het kan dus per woonplaats of regio verschillen waar u recht op heeft. In onze adviezen zorgen wij er standaard voor dat u een voorstel voor verduurzaming krijgt waarin rekening wordt gehouden met alle bij ons bekende beschikbare subsidies.Ook rekenen we het precieze bedrag dat u aan subsidies kunt opvragen voor u uit.

 

Kunt u mogelijk aanspraak maken op één of meer subsidies? In uw persoonlijke energieadvies wordt altijd gekozen voor de juiste materialen en installaties, zodat u voldoet aan de gestelde subsidievoorwaarden. Ook kunnen wij u ondersteunen in het aanvraagproces. Meestal kunnen wij u op deze manier een aanzienlijk deel van het (uitzoek)werk rondom het aanvragen van subsidie uit handen nemen. Zo weet u zeker dat u de beschikbare subsidies optimaal benut zonder zelf uren alle informatie door te hoeven spitten.

 

Wilt u weten welke subsidies en regelingen er in uw gemeente beschikbaar zijn? Milieu Centraal en de RvO hebben een overzichtssite opgezet waarop u gemakkelijk ontdekt wat er in uw gemeente zoal beschikbaar is:

Let op! De subsidies op de subsidiewijzer worden door gemeente of provincie zelf aan- en afgemeld. Helaas wordt dit niet altijd even goed gedaan. Hierdoor biedt het overzicht op de subsidiewijzer een goed eerste beeld, maar is het niet altijd volledig compleet en actueel. Ga hierom altijd nog even zelf bij uw gemeente of provincie na of de informatie op de subsidiewijzer klopt.

Zonnepanelen gekocht? Uw btw terugvragen & salderen

Zonnepanelen

Naast de bekende subsidies zijn er ook diverse interessante regelingen en voordelen beschikbaar. Een van de bekendste is de mogelijkheid om de BTW die u over de aanschaf van uw zonnepanelen betaalt terug te vragen. Om gebruik te maken van dit voordeel dient u zich tijdelijk als ondernemer in te schrijven. U maakt dan gebruik van de kleine ondernemersregeling. Susteen kan u helpen bij het uitzoeken of u gebruik kunt maken van deze regeling. Ook bij uw inschrijving en aanvraag voor btw-teruggave kunnen wij u helpen.

De mogelijkheid om uw BTW terug te vragen is een belangrijk voordeel waar u bij de aanschaf van zonnepanelen gebruik van kunt maken. Hiernaast is er nog een ander belangrijk voordeel beschikbaar: de salderingsregeling. Dankzij deze regeling profiteert u optimaal van uw zelf opgewekte stroom. Er zijn momenten dat zonnepanelen meer stroom opwekken dan de bewoners van een huis op dat moment gebruiken (bijvoorbeeld tijdens een zonnige zomerdag, wanneer u op werk zit en uw panelen veel energie opwekken). Deze stroom wordt teruggeleverd aan het net. De salderingsregeling zorgt ervoor dat dit ”overschot” aan opgewekte energie 1 op 1 wordt weggestreept tegen stroom die u verbruikt op een moment dat u zelf niet genoeg energie opwekt.

Woningisolatie? Profiteer van het lage btw-tarief op arbeid

Susteen arbeid duurzaam icon

In 2013 heeft de overheid ervoor gekozen om de bouwsector te stimuleren door een bijzonder belastingvoordeel te bieden. Er werd besloten dat tijdelijk het lage btw-tarief (Destijds 6, ondertussen 9%) over arbeid in deze sector zou worden gerekend, in plaats van de reguliere 21%. Toen de bouwsector na de crisis weer opkrabbelde is deze regeling grotendeels teruggedraaid. Met het oog op de verduurzaming is besloten om het aanbrengen van isolatie tot nader order nog wel onder het 9% btw tarief te laten vallen. Dit maakt het een stuk voordeliger om isolatiemateriaal te laten plaatsen door een professional. Zo haalt u het maximale uit uw woning zonder zelf de kruipruimte in te hoeven!

Duidelijk en vertrouwd duurzamer wonen

Wilt u weten hoe u doeltreffend energie kunt besparen? en wilt u daarbij optimaal profiteren van de verschillende subsidies en voordelen die er beschikbaar zijn voor mensen die hun huis verduurzamen? Met het energieadvies van Susteen ontdekt u de mogelijkheden, zonder dat u zelf urenlang op zoek hoeft naar subsidies en voorwaarden. Advies en ondersteuning met betrekking tot subsidies en regelingen zijn een standaard onderdeel van ons energieadvies. Met onze hulp ontdekt u precies hoe u energie kunt gaan besparen, wat dit u op zou kunnen gaan leveren én welke subsidies en regelingen er op uw situatie van toepassing zijn.