Proefproject Wijkaanpak ‘all-electric’ Oldenzaal

De gemeente Oldenzaal wil overschakelen naar gasloos met een zogenaamde ‘all-electric’ aanpak. Susteen voert een proefproject uit met 16 modelwoningen.

Wijkuitvoeringsplan

Nederland gaat van het gas af. Gemeenten maken hiervoor voor elke wijk een plan. De Gemeente Oldenzaal onderzoekt wat het betekent om bestaande koopwoningen te verduurzamen tot ‘all-electric’ woningen. Het wijkuitvoeringsplan van de wijk De Thij gaat namelijk uit van deze optie.

 

‘All-electric’ en integraal advies

Wijk De Thij uit 1965-1975 bestaat uit 2.581 woningen en globaal vier woningtypen. Van elk type woning worden, voor zowel de hoekwoning als de tussenwoning, twee woningeigenaren geworven. In totaal gaat het dus om 16 woningen. Oldenzaal  gebruikt deze woningen als referentiewoningen voor de gehele wijk. De gemeente wil met name de investeringskosten toetsen van deze ‘bottom-up’- aanpak.

De betreffende woningeigenaren ontvangen daarnaast van Susteen ook een integraal energieadvies. Dit advies kan afwijken van een ‘all-electric’ advies. Bij een integraal advies staat namelijk de wens van de bewoner centraal. Het kan dus voorkomen dat er twee adviezen per woning worden opgesteld: één voor de klant en één voor de gemeente. De doelgroep bestaat uit eigenaar/bewoners met een grondgebonden woning.

 

Uitkomsten voor de zomer verwacht

Susteen voert het onderzoek uit in mei en juni 2021. De uitkomsten worden voor de zomer gepresenteerd.