Woon onderzoek Nederland 2018: Opnames Energieonderzoek

Bent u door Susteen uitgenodigd om voor het Energieonderzoek van het CBS een woningopname in te plannen? Op deze pagina leest u alvast wat u mag verwachten.

Het CBS en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) doen periodiek grootschalig onderzoek naar de huizen van Nederland. Dit periodieke onderzoek heet het Woon Onderzoek Nederland (”Woon”). Via Woon wordt ook een energieonderzoek uitgevoerd, waarin wordt onderzocht hoe goed Nederlandse Woningen op energetisch vlak presteren. Susteen is samen met Buildinglabel geselecteerd door het CBS en BZK om de woningopnames voor het energieonderzoek te doen.

Ik ben uitgenodigd voor deelname: wat nu?

Bent u uitgenodigd voor deelname aan het energieonderzoek? Het energieonderzoek bestaat uit 2 stappen:

 

  1. Een vragenlijst: deze vragen worden afgenomen door het CBS. Antwoorden kan zowel online als telefonisch.
  2. Een woningopname: nadat u de vragenlijst heeft doorlopen neemt Susteen contact met u op voor een afspraak. Meestal kunt u via de link die u van ons ontvangt zelf gemakkelijk en snel online inplannen. Lukt online plannen niet, of wilt u toch liever telefonisch contact? Dan mag u ons natuurlijk ook bellen. Wij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op 088 333 4424.

Wat mag ik van de woningopname verwachten?

Op de door u gekozen datum en tijd komt een inspecteur van Susteen bij u langs. Binnen ongeveer een uur neemt hij informatie over de energetische staat van uw woning op. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan informatie over de verwarming, het al dan niet aanwezig zijn van zonnepanelen, en het type ramen in uw woning. Er wordt uiteraard geen destructief onderzoek gedaan (gaten boren, planken verwijderen en dergelijken). De inspecteur vult alle benodigde gegevens waar mogelijk in op basis van een visuele inspectie (wat is er zichtbaar). Kan hij iets niet ontdekken? Dan doet hij navraag bij u, of schat hij zelf het antwoord in.

Woningvoorraad Nederland

Waarom meedoen?

  • Deze gegevens worden door het CBS en het ministerie van BZK gebruikt om een inzicht te krijgen in het energieverbruik in Nederland. Het doel: een beter energiebeleid tegen lagere kosten en met minder schadelijke gevolgen voor het milieu. Dit levert een betere leefomgeving voor iedereen op, dus ook voor u.
  • Het CBS verloot onder de deelnemers aan het energieonderzoek vijf iPads (ter waarde van 409 euro). U hoort aan het einde van de woningopname direct of u een iPad gewonnen heeft.
  • Alle deelnemers ontvangen een korte rapportage naar aanleiding van de opname. Hierin leest u de bevindingen van de adviseur. Zo leert u bijvoorbeeld meer over de energetische staat van vloer, muren, ramen, en dak. Ook informatie over rookmelders, schimmel en vocht wordt in de rapportage meegenomen. U ontvangt een kort advies over met welke maatregelen u uw woning (energetisch) zou kunnen verbeteren.

Eerst meer weten?

Bent u uitgenodigd voor deelname aan het Energieonderzoek, of heeft u al een uitnodiging van ons ontvangen voor een woningopname, maar wilt u eerst meer weten over het onderzoek? Dat kan. U kunt verder lezen over het onderzoek op: