Aanvullende adviesdienst: aardgasvrij wonen woningverbeterplan

Wilt u uw woning aardgasvrij maken? Dan kunt u gebruik maken van ons energieadvies met woningverbeterplan. Wanneer u in uw aanmelding bij de opmerkingen aangeeft dat u uw woning aardgasvrij wilt maken houdt onze adviseur hier rekening mee. Wij kijken voor u of het mogelijk is om uw huis op een rendabele manier van het aardgas af te halen. Blijkt dit (nog) niet mogelijk? Dan krijgt u een woningverbeterplan waarmee u zo dicht mogelijk in de buurt komt. U betaalt voor een energieadvies met aardgasvrij woningverbeterplan slechts 170 euro, dus niets meer dan voor ons normale energieadvies.

De laatste jaren worden nieuwbouwhuizen steeds vaker aardgasvrij opgeleverd. Deze woningen zijn aangesloten op stadswarmte of hebben een warmtepomp die energie uit de grond of uit de lucht haalt. Een aardgasvrije woning is beter voor het milieu, veiliger, en minstens net zo comfortabel als een woning met een CV-ketel.

 

Ook bestaande huizen worden steeds vaker aardgasvrij gemaakt. Logisch, want een aardgasvrij huis is minder afhankelijk van de gasmarkt. Deze markt wordt steeds instabieler doordat de gaskraan in Groningen dicht wordt gedraaid en doordat de overheid van plan is om de belasting op gas te verhogen. Het is dan ook te verwachten dat de gasprijzen de komende jaren (veel sneller dan de stroomprijzen) zullen gaan stijgen.

Waarom willen steeds meer mensen gasloos wonen?

Er zijn veel redenen om gasloos te willen wonen. Zo kunt u denken aan:

 

 • Duurzaamheid: een aardgasvrije woning die groene stroom gebruikt is veel milieuvriendelijker.
 • Financiën: Gelet op de stijgende gasprijzen wordt een gasloze woning ook financieel steeds aantrekkelijker.
 • Veiligheid: ieder jaar opnieuw vinden er in Nederland verschillende incidenten plaats door gaslekken of doordat gaskranen per ongeluk open blijven staan. Dit risico is met een all-electric woning weg.
 • Gezondheid: koken op gas is een belangrijke bron van fijnstof. Fijnstof is slecht voor de gezondheid, en kan bij slechte ventilatie lang in huis blijven hangen. Koken op een elektrisch kookstel levert minder fijnstof op.
 • Comfort: Een gasloze woning wordt meestal stabieler verwarmd dan een woning die op aardgas verwarmd wordt. Hierdoor schommelt de temperatuur in huis minder. Dit ervaren de meeste mensen als comfortabeler.

Iedereen die een bestaande woning aardgasvrij wil maken heeft zo zijn of haar eigen redenen om gasloos te willen wonen. Ongeacht wat de reden is zitten veel mensen die deze stap willen zetten met dezelfde vraag: is het mogelijk om mijn huis aardgasvrij te maken, en zo ja: hoe? Deze vraag is goed te begrijpen, er zijn immers nog niet zoveel mensen die de stap naar aardgasvrij hebben gezet. Het goede nieuws: er zijn bijna altijd wel mogelijkheden. Wel is het belangrijk dat u de juiste keuzes maakt bij het aardgasvrij maken van uw woning. U wilt natuurlijk niet onnodig hoge investeringen doen, en ook geen comfort verliezen.

Hoe maak je een bestaand huis aardgasvrij?

Stap één is zorgen dat de woning niet te veel warmte verliest. In oudere woningen lekt veel warmte weg doordat er slecht geïsoleerd is. Vooral woningen die voor 1982 gebouwd zijn hebben hier last van. Vaak is het gelukkig wel mogelijk om een woning zeer betaalbaar na te isoleren. Dit kan met spouwmuurisolatie, vloer- of bodemisolatie, dakisolatie en isolatieglas. Jongere woningen zijn vaak al goed geïsoleerd, dus kunnen deze stap (grotendeels) overslaan.

 

Is de woning eenmaal goed geïsoleerd? Dan is uw ‘’warmtevraag’’ een stuk lager (de hoeveelheid warmte die u nodig heeft om uw woning te verwarmen en warm water te gebruiken). Het is nu tijd voor stap twee: alternatieven voor de CV-ketel vinden. Er zijn verschillende opties, zo kunt u denken aan (een combinatie van) de volgende installaties:

 

 

Door de juiste installatie(s) te plaatsen bent u ook zonder gas verzekerd van een comfortabele woning. Zonneboilers leveren op zichzelf niet genoeg energie om aan de warmtevraag van een huishouden te voldoen, en zijn afhankelijk van de zon. Pelletkachels zijn in stedelijke gebieden vaak niet wenselijk omdat de verbranding van pellets zorgt voor de uitstoot van onder andere fijnstof. Vaak komen wij dan ook uit op een warmtepomp.

 

In de praktijk is een all-electric warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt meestal de beste oplossing voor bestaande woningen. Er zijn warmtepompen beschikbaar die zelfs bij – 20 graden genoeg warmte leveren om het huis lekker warm te houden. Om een all-electric warmtepomp goed te laten werken moet u vaak wel uw radiatoren vervangen door zogenaamde ltv-radiatoren (ltv = lagetemperatuurs) of vloerverwarming.

 

Kookt u nog op gas? Dan moet u natuurlijk ook uw gasstel vervangen door een elektrische variant. Hierna kan de gaskraan dan echt dichtgedraaid worden.

Woon ik nog wel comfortabel in een aardgasvrije woning?

Veel mensen vragen zich af of een gasloos huis wel comfortabel is. Een logische vraag, want er zijn nog niet heel veel bestaande huizen aardgasvrij gemaakt, en jammer genoeg zijn niet alle verhalen even positief. En dat is zonde, want zolang je de juiste duurzame maatregelen treft is het antwoord altijd: ja, een woning die gasloos wordt gemaakt blijft minstens net zo comfortabel.

 

Om uw comfort te garanderen is het wel belangrijk dat gekeken wordt naar hoeveel warm tapwater u nodig heeft tijdens ”de spits” (bijvoorbeeld als meerdere gezinsleden na elkaar willen douchen). Ook moet er gelet worden op hoeveel warmte er nodig is om uw huis goed te verwarmen als het buiten (erg) koud is. Bij Susteen houden we in ons advies dan ook rekening met:

 

 • de hoeveelheid warmte die opgewekt moet worden om uw huis bij buitentemperaturen tot -10 graden celsius lekker warm te houden;
 • de omvang van uw huishouden (dit zegt veel over uw warm tapwatergebruik);
 • uw voorkeuren en wensen (wilt u uw huis bijvoorbeeld graag snel kunnen opwarmen, of gebruikt u bovengemiddeld veel tapwater omdat u graag wat langer doucht?).

 

Doordat wij al deze punten meenemen en doorrekenen in ons advies weten wij goed hoeveel warmte een vervanger voor uw CV-ketel precies moet kunnen gaan leveren. Zo kunnen wij u precies vertellen hoeveel u eventueel nog moet na-isoleren, en hoe sterk uw warmtepomp, zonneboiler en/of pelletkachel moeten zijn om u van genoeg warmte te voorzien. Zo krijgt u een oplossing die past bij uw woning én bij u.

 

Heeft u interesse in aardgasvrij wonen? Wanneer u dit bij uw inschrijving voor ons energieadvies aangeeft zoekt onze adviseur voor u uit of dit haalbaar is in uw woning. Is uw huis goed gasloos te maken? Dan maken wij voor u een persoonlijk woningverbeterplan waarmee u de gaskraan dicht kunt laten draaien. U betaalt voor een aardgasvrij advies slechts 170 euro, niet meer dan voor ons standaard energieadvies.

Wilt u ook van het gas af?

Wilt u weten of u uw huis aardgasvrij kunt maken? Bestel ons energieadvies voor 170 euro en geef bij de opmerkingen aan dat u graag wilt ontdekken of uw woning van het aardgas af kan. Onze adviseur komt bij u langs en onderzoekt wat er mogelijk is, waarna u een persoonlijk woningverbeterplan ontvangt. Kunt u gasloos gaan wonen? Dan leest u in uw woningverbeterplan hoe. Ontdekt de adviseur dat gasloos wonen (nog) niet haalbaar is? Dan ontvangt u een advies waarin wordt uitgelegd wat er allemaal al wel mogelijk is.

  Dhr.Mevr.

  Ja, ik wil voor 249 euro een Susteen energieadvies. Bel me voor een afspraak.

  Door op "verzenden" te klikken gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en met onze privacyverklaring.