Wat verstaat Susteen onder energieneutraal wonen?

Energieneutraal betekent in onze ogen dat uw netto energieverbruik over een jaar nul of lager is (u levert bij een netto verbruik onder de nul zelfs iets terug aan het energienet). We berekenen hiervoor uw totale energiebehoefte in megajoules (MJ). Door in megajoules te rekenen kunnen wij uw volledige energiebehoefte (stroom, stadswarmte, gas, propaan, of anders) met dezelfde energie-eenheid berekenen. We houden in onze berekening rekening met de ‘’gebouwgebonden’’ én met de  ‘’gebruiksgebonden’’ energiebehoefte:

 

  • Gebouwgebonden: we berekenen de hoeveelheid energie die nodig is om uw huis comfortabel te verwarmen.
  • Gebruiksgebonden: ook de energie die u nodig heeft voor douchen, koken, verlichting en elektrische apparatuur in huis nemen wij mee in de berekening.

 

Wij noemen uw huis pas energieneutraal als zowel uw gebouw- als uw gebruiksgebonden energieverbruik volledig worden opgevangen door uw eigen energie-opwek.

Hoe kan ik mijn bestaande woning energieneutraal maken?

Om een bestaande woning energieneutraal te maken zult u meestal twee dingen moeten doen:

 

  • Uw totale energiebehoefte verkleinen, bijvoorbeeld door de woning goed (na) te isoleren en door zuinige verlichting en apparatuur aan te schaffen.
  • Uw resterende energiebehoefte opvangen met energieopwekkende installaties. Zo kunt u denken aan zonnepanelen, een zonneboiler, en een warmtepomp.

 

Het is belangrijk dat een energieneutraal plan goed wordt opgesteld en doorgerekend. Maatregelen moeten goed op elkaar afgestemd worden. Hierdoor behaalt u een optimaal rendement tegen zo laag mogelijke kosten. Wij berekenen voor u of energieneutraal wonen energetisch haalbaar én financieel realistisch is.

Aanpassingen zijn los van elkaar meestal niet heel ingrijpend, en u kunt gewoon in uw huis blijven tijdens de werkzaamheden. Vaak komen er 5 tot maximaal 10 dagen (verspreid over meerdere weken) uitvoerders bij u langs om de benodigde aanpassingen door te voeren.

Is energieneutraal wonen wel te betalen?

Wilt u uw investering binnen 5 jaar terugverdienen? Dan is energieneutraal wonen niet voor u. Wel kunnen steeds meer bestaande huizen betaalbaar energieneutraal gemaakt worden. De totale investering verdient zichzelf meestal binnen ongeveer 20 tot 30 jaar terug. Een lange tijd, maar in de tussentijd geniet u al wel van een comfortabele en moderne woning die in uw behoeften voorziet. En vergeet niet dat uw woning meer waard wordt bij een eventuele verkoop. Kopers van uw woning gaan immers ook profiteren van de door u doorgevoerde aanpassingen.