Aanvullende adviesdienst: energieneutraal wonen woningverbeterplan

Wilt u uw woning energieneutraal maken? Dan kunt u van ons energieadvies met woningverbeterplan gebruik maken. Wanneer u in uw aanmelding bij de opmerkingen aangeeft dat u uw woning energieneutraal wilt maken houdt onze adviseur hier rekening mee. Wij kijken voor u of het mogelijk is om uw huis op een rendabele manier energieneutraal te maken. Blijkt dit (nog) niet mogelijk? Dan krijgt u een woningverbeterplan waarmee u zo dicht mogelijk in de buurt komt. U betaalt voor een energieadvies met energieneutraal woningverbeterplan slechts 170 euro, dus niets meer dan voor ons normale advies.

Steeds meer mensen zetten de stap: ze gaan energieneutraal wonen. Een energieneutraal huis biedt dan ook veel voordelen. Door energieneutraal te gaan wonen doet u in de eerste plaats natuurlijk iets geweldigs voor het milieu. Daarnaast worden veel huizen comfortabeler van verduurzaming, bent u minder afhankelijk van de (instabiele) energiemarkt én verdient uw investering zichzelf op termijn terug doordat de energierekening (nagenoeg) nul is.

 

Heeft u ook de ambitie om energieneutraal te gaan wonen? Het is, ook in bestaande woningen, steeds vaker mogelijk én financieel aantrekkelijk. Geeft u bij aanmelding voor ons energieadvies of bij aanvang van het woningbezoek door dat u energieneutraal wilt wonen? Dan onderzoeken wij zonder meerkosten de mogelijkheden die uw woning hiertoe biedt.

Wat verstaat Susteen onder energieneutraal wonen?

Energieneutraal betekent in onze ogen dat uw netto energieverbruik over een jaar nul of lager is (u levert bij een netto verbruik onder de nul zelfs iets terug aan het energienet). We berekenen hiervoor uw totale energiebehoefte in megajoules (MJ). Door in megajoules te rekenen kunnen wij uw volledige energiebehoefte (stroom, stadswarmte, gas, propaan, of anders) met dezelfde energie-eenheid berekenen. We houden in onze berekening rekening met de ‘’gebouwgebonden’’ én met de  ‘’gebruiksgebonden’’ energiebehoefte:

 

  • Gebouwgebonden: we berekenen de hoeveelheid energie die nodig is om uw huis comfortabel te verwarmen.
  • Gebruiksgebonden: ook de energie die u nodig heeft voor douchen, koken, verlichting en elektrische apparatuur in huis nemen wij mee in de berekening.

 

Wij noemen uw huis pas energieneutraal als zowel uw gebouw- als uw gebruiksgebonden energieverbruik volledig worden opgevangen door uw eigen energie-opwek.

Hoe kan ik mijn bestaande woning energieneutraal maken?

Om een bestaande woning energieneutraal te maken zult u meestal twee dingen moeten doen:

 

  • Uw totale energiebehoefte verkleinen, bijvoorbeeld door de woning goed (na) te isoleren en door zuinige verlichting en apparatuur aan te schaffen.
  • Uw resterende energiebehoefte opvangen met energieopwekkende installaties. Zo kunt u denken aan zonnepanelen, een zonneboiler, en een warmtepomp.

 

Energieneutraal wonen vraagt vaak om de nodige aanpassingen, maar het is steeds vaker goed te doen. De aanpassingen zijn los van elkaar meestal niet heel ingrijpend, en u kunt gewoon in uw huis blijven tijdens de werkzaamheden. Vaak komen er 5 tot maximaal 10 dagen (verspreid over meerdere weken) uitvoerders bij u langs om de benodigde aanpassingen door te voeren.

 

Het is belangrijk dat een energieneutraal plan goed wordt opgesteld en doorgerekend. U wilt natuurlijk niet meer dan nodig kwijt zijn aan de benodigde aanpassingen, maar u wilt ook geen gemak of comfort inleveren.

 

Heeft u interesse in energieneutraal wonen? Dan berekenen wij aan de hand van een bezoek aan huis voor u of dit energetisch haalbaar én financieel realistisch is. Als energieneutraal wonen haalbaar blijkt werken wij een plan voor u uit waarmee u dit doel kunt bereiken. Is energieneutraal wonen (nog) niet haalbaar? In dit geval laten wij u in uw woningverbeterplan zien wat er wel mogelijk is.

 

In de praktijk adviseren wij mensen die energieneutraal willen wonen bijna altijd om hun woning aardgasvrij te maken en daar bovenop genoeg zonnepanelen te plaatsen om hun volledige stroomverbruik te compenseren.

Is energieneutraal wonen wel te betalen?

Wilt u uw investering binnen 5 jaar terugverdienen? Dan is energieneutraal wonen niet voor u. Wel kunnen steeds meer bestaande huizen betaalbaar energieneutraal gemaakt worden. De totale investering verdient zichzelf meestal binnen ongeveer 20 tot 30 jaar terug. Een lange tijd, maar in de tussentijd geniet u al wel van een comfortabele en moderne woning die in uw behoeften voorziet. En vergeet niet dat uw woning meer waard wordt bij een eventuele verkoop. Kopers van uw woning gaan immers ook profiteren van de door u doorgevoerde aanpassingen.

 

Er zijn momenteel verschillende regelingen die het investeren in energieneutraal wonen extra aantrekkelijk maken:

 

 

Daarnaast bieden steeds meer gemeenten, zoals Amsterdam en Middelburg, speciaal voor ‘’Nul op de meter woningen’’* aanvullende subsidies. Door zo slim mogelijk gebruik te maken van alle bestaande subsidies, voordeeltjes en regelingen houdt u uw investering in energieneutraal wonen betaalbaar.

 

*Nul op de meter (of NOM) is een term die vaak door de (lokale) overheid wordt gehanteerd bij subsidieverstrekking. Een ‘’Nul op de meter woning’’ is een huis waar het netto energieverbruik op jaarbasis tot nul gereduceerd. Met ons energieneutraal-plan voldoet uw huis automatisch ook aan de definitie van een NOM-woning.

Wilt u weten of u uw woning energieneutraal kunt laten maken?

Via onderstaand formulier vraagt u ons energieadvies met woningverbeterplan aan. U kunt in de opmerkingen aangeven dat u uw woning energieneutraal wilt maken. Voor 170 euro komt een van onze energieadviseurs bij u langs en ontvangt u een persoonlijk woningverbeterplan. Ook kunt u met al uw vragen over duurzaam wonen bij ons terecht. Als u van tevoren duidelijk aangeeft dat u energieneutraal wilt gaan wonen zoeken wij graag – zonder meerkosten – voor u uit of dit mogelijk is.

 

Kan uw huis betaalbaar energieneutraal gemaakt worden? Dan leest u in uw woningverbeterplan hoe u dit doel kunt bereiken. Is energieneutraal wonen (nog) niet haalbaar? Dan krijgt u van ons een woningverbeterplan waarin u ontdekt wat er al wel mogelijk is.

    Dhr.Mevr.

    Ja, ik wil voor 249 euro een Susteen energieadvies. Bel me voor een afspraak.

    Door op "verzenden" te klikken gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en met onze privacyverklaring.