Drunen Noord Bespaart: Mevrouw de Leeuw

”In 5,6 jaar verdienen we onze investering terug”. Het elektriciteitsverbruik is ongeveer hetzelfde gebleven en het energielabel is niet veranderd, maar dat neemt niet weg dat familie de Leeuw dik tevreden is met de isolatie van de spouwmuren van hun vrijstaande woning uit 1938, het resultaat van deelname aan de actie Drunen Noord Bespaart. ”Alles is volgens afspraak verlopen.”

 

Mevrouw de Leeuw las in haar energieadvies wat isolatie van de spouwmuren haar zou kunnen gaan opleveren: ”Een besparing van € 304,- in het eerste jaar, een rendement op de investering van 17,9%, de woning is ongeveer € 1.500,- meer waard, een besparing van 461 m3 gas per jaar, een jaarlijkse CO2-uitstootreductie van 820 kg, minder koude straling van de muren en het huis is sneller warm. ” Zie hier de voordelen van een relatief eenvoudige maatregel.

 

Rendement

Het vrijstaande huis van de familie De Leeuw dateert uit 1938, ligt in een oude straat in Drunen-noord en is sinds 1991 in hun bezit. “Ik ben hier in de buurt opgegroeid, ken het huis al superlang”, vertelt mevrouw de Leeuw, die voordat de familie besloot om mee te doen aan Drunen Noord Bespaart al iemand ingeschakeld had om te bekijken welke energiemaatregelen er mogelijk zouden zijn. “Die persoon kwam tot de conclusie dat spouwmuurisolatie niet mogelijk was. En toen kwam Drunen Noord Bespaart op ons pad en bleek het volgens Susteen wèl te kunnen. Voor € 45,- heeft het bedrijf van boven naar beneden het huis bekeken, alles in kaart gebracht en een heel mooi advies opgesteld.” En dat bleek volgens mevrouw de Leeuw nog niet zo eenvoudig te zijn. “Ons huis heeft een Franse kap en dan houd je niet zoveel muur over. Al met al is het toch een hele berekening geweest of het voldoende rendement zou opleveren.”

 

De circa 85 m2 spouwmuur van de woning werd in april 2016 geïsoleerd. “In 5,6 jaar verdienen we onze investering terug. Het heeft even geduurd, maar nu in de winter zijn we het echt behaaglijker in huis gaan vinden. Susteen heeft ook tips gegeven over wat wel en niet kan. En we zijn ook geswitcht van energieleverancier.”

 

Spouwmuurisolatie | Susteen

 

Energiek Heusden

Als Energiek Heusden niet met de actie Drunen Noord Bespaart was gekomen, dan waren waarschijnlijk de spouwmuren van haar huis niet geïsoleerd. “Ik had me nog niet zo in de materie verdiept. Het is goed dat er een groep mensen is die zich voor energiebesparing en duurzaamheid inzet.” Het heeft mevrouw de Leeuw gemotiveerd om lid te worden van Energiek Heusden, maar over wat de coöperatie nu precies doet en waar ze zich precies mee bezig houdt, hoort ze weinig. “Ik had graag wat actiever betrokken willen worden bij de plannen in plan Dillenburg, waar op een wat grotere oppervlakte zonnepanelen zouden komen. Ik had verwacht dat je als lid van Energiek Heusden daar als een van de eersten iets over zou horen, Nu hoorde ik er niets van.”

 

Bekendheid krijgen

De kosten voor een deskundig energieadvies bedroegen € 45,-. Had mevrouw de Leeuw ook meegedaan als er geen subsidie verstrekt zou worden en het advies € 115,- kostte? “Dan was het er waarschijnlijk niet van gekomen. We hadden immers al iemand over de vloer gehad en ik denk niet dat we nog een keer een adviesbureau hadden laten komen. Ik vind dat er meer bekendheid aan deze mogelijkheid gegeven moet worden. Die man van Susteen was een hartstikke slimme en reële man. Ik ben maar wat blij dat wij met onze maatregelen een steentje bij kunnen dragen aan minder energieverbruik. Als je niets doet, vind ik het zonde voor het milieu en voor je portemonnee. Energiek Heusden moet wel veel meer doen om zichzelf op de kaart zetten”, aldus een tevreden, milieubewuste mevrouw de Leeuw uit Drunen.

 

Drunen noord bespaart klantreview 2

 

Susteen zet zich geregeld samen met gemeenten, bedrijven en lokale verenigingen in voor woningverduurzaming. In dit geval werkten wij samen met Energiek Heusden, een lokale energiecoöperatie die hard aan de weg timmert om verduurzaming van de leefomgeving aan te wakkeren.

 

De campagne Drunen Noord is ondertussen uitgebreid naar een actie voor de gehele gemeente: Heel Heusden bespaart.

 

Woont u niet in de gemeente Heusden en vraagt u zich af of er ook in uw gemeente acties lopen ? Bekijk hier al onze lopende acties.

 

Heeft uw bedrijf, gemeente of coöperatie interesse in het opzetten van een gezamenlijke actie? Neem dan gerust even contact op via 088-3334424.